Autor: Kristiina Märs, põllumajandusnõustaja, Smartfor OÜ • 7. juuli 2022

Kvaliteetne silo on tänavu kulla hinnaga

Esimene siloniide on hoidlatesse ja pallidesse pakitud ning kiiremad on juba alustanud teisegi niite tegemist. Igal silohooajal on mõni iseäralik eripära. Kui eelmist hooaega jäi meenutama kaua kestnud põud, siis tänavuse siloaasta märksõnaks saab olema ebainimlik pingutus kvaliteetse silo nimel.
Silotegu Põhjala Agros.
Foto: Omar Ojakivi

Kõrge kvaliteediga silo tagaajamine pole midagi uut ja põllumehed on ju alati püüdnud anda endast maksimumi, et kindlustada loomadele hea ninaesine. Kehva põhisöödaga me piimatootmises Euroopa tippu poleks jõudnudki. Paraku lisab tänavu siloteole pingeid kõrgustesse tüüriv täiendsöötade hind. See paneb silomeeskondade õlule kohustuse toota maksimum toiteväärtusega silo, et vähendada kulutusi kallitele ostusöötadele. Mida parema proteiini- ja energiasisaldusega rohumassi suudame kokku koguda, seda vähem peame rapsikooki, sojat, teramaisi jm juurde ostma. Lisaks ostusöötade hindade kahekordistumisele on tekkinud probleeme ka kättesaadavusega. Just seetõttu on kõige kindlam sööt loomadele ikkagi see, mille ise valmistame.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960