Autor: Põllumajandus.ee • 5. oktoober 2022

Ettevõtete arenguks on vaja hakata kasvatama punavetikat

Punavetikas Furcellaria lumbricalis kasvab Saaremaa ja Hiiumaa vahel Kassari lahes ning on Eestis üks tuntumatest ja tööstuslikku kasutust leidnud vetika liikidest. Käimasoleva aasta sügisel valmis koostöös Eesti Maaülikooliga uuring, mis keskendus kahele ettevõttele, kelle põhitegevus on seotud punavetika väärindamisega.
Rannaheidise koguja on suundumas kuivatatud ja pressitud punavetikaga Est-Agarisse kokkuostu.
Foto: Katrin Kepp

Väikeettevõtte Est-Agari ajalugu ulatub aastasse 1960, olles maailmas ainuke punavetikast Furcellaria lumbricalis tekstuuri andva lisaaine furtsellaraani tootja. Mikroettevõte Vetik OÜ tegutseb alates 2017. aastast. Vetik on vähesel määral müünud punavetikast toodetud värvipigmenti fükoerütriini näidispartiidena katsetusteks kosmeetikatööstusele ja kuivatatud vetikat testimiseks, kuid arvestatava ja järjepideva müügitegevuseni ettevõte veel jõudnud ei ole. Mõlema ettevõtte toodang on sisend teistele tootmisettevõtetele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960