Autor: Põllumajandus.ee • 3. mai 2023

Aeg planeerida herne ja põldoa umbrohutõrjet

Herne ja põldoa külvid on tänu eelnevale soojale perioodile hoogsalt käinud ning suuremal osal on ka külvid maas. Esimesed hernedki on tärganud. Kahjuks pole ilm soosinud umbrohutöid, kuna öökülmad hoiavad seda tugevalt tagasi. Kuidas ja millega umbrohtusid tõrjuda, sellest kirjutab põllumeeste ühistu KEVILI taimekasvatusspetsialist Tiiu Annuk.
Hernes tärganud, samal ajal tärkavad ka umbrohud, 2.05.2023.a.
Foto: Tiiu Annuk

Osa herne ja oa umbrohutõrjevahenditest on mullapreparaadid, see tähendab, et neid tuleb kasutada eelkõige peale külvi enne tärkamist. Õigel ajastamisel saate parima võimaliku tulemuse. Mullapreparaatide kasutamisel on üheks oluliseimaks faktoriks mullaniiskus, mida õnneks viimasel ajal on ka tulnud. Kindlasti tuleb arvestada temperatuuriga, kui on oodata öökülma, siis mitte pritsida. Samuti tuleb arvestada, et madalamatel temperatuuridel toimivad tooted halvemini st, et kui mullatemperatuur pindmises kihis on pikema perioodi vältel alla + 15° C ei pruugi tõrjeefekt olla nii hea. Oluline on ka mulla orgaanilise aine sisaldus. Mullapreparaate pole soovitav kasutada kui orgaanilise aine sisaldus mullas on üle 10%. Peale mullapreparaatide kasutamist ärge tehke pinnakobestamise töid nt rullimine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960