Autor: ImpulsQ GMBH • 5. august 2023

ST: Jätkusuutlik mängimine: Kuidas saavad online-kasiinod vähendada oma energiatarbimist?

Jätkusuutlikkuse teema on juba ammu igal pool maailmas kohale jõudnud. Seetõttu nõuavad üha enam tarbijaid ka vastavat jätkusuutlikkust. Tänapäeval on paljud asjad muutunud ja kasvavad energiakulud tagavad, et ka tarbijad ise näevad end selles osas kohustatud ja seetõttu pööravad ettevõtete jätkusuutlikkusele erilist tähelepanu.
Source: https://unsplash.com/de/fotos/U8n_O7rEq7o

See mõjutab ka hasartmängusektorit. Sellest tulenevalt on ka Eesti kasiino mõjutatud jätkusuutlikkuse teemast. Veebikasiino külastamine on igal juhul jätkusuutlikum kui maapealse kasiino külastamine.

Jätkusuutlikkus: Online-kasiinodel on siin eelis

Maismaal asuvad kasiinod võluvad külastajaid väga kiiresti tüüpilise kasiinoatmosfääriga. Seal näeb eelkõige palju sära ja vilkuvat valgust. Loomulikult on selge, et nii mänguautomaatide kui ka arvukate reklaamide jaoks kulub palju energiat. Kõik tuled, helid ja toredad efektid peavad olema pidevalt elektriga varustatud.

Neid aspekte arvesse võttes näeb veebikasiino CO₂-jalajälg palju parem välja. Kahtlemata vajavad ka serverid palju elektrit, kuid siin on tõsiseid erinevusi. Fakt on see, et kõik soovitud mängud leiad teenusepakkuja veebilehelt, nagu ka rakendusest. Maapealses mängusaalis on olukord muidugi teistsugune, sest iga üksiku mängu jaoks on vaja oma statsionaarset mänguautomaati. Kuid maapealsete kasiinode puhul läheb jätkusuutlikkuse küsimus veelgi kaugemale. Kasiinosse peate jõudma kas jalgsi, autoga või ühistranspordiga. Muide, see ei kehti ainult külastaja kohta. Loomulikult kehtib see võrdselt ka töötajate tööle mineku kohta.

Loomulikult ei mängi kõik need tegurid online-kasiinos üldse mingit rolli. Veebikasiino pakub loomulikult ka külalistele kontaktisikuid, kuid ka see on veebipõhine teenus. Sageli töötavad online-kasiino töötajad oma kodukontoris ja ei pea ka ümber kolima.

Erinevus seisneb uuenduslikkuses

Jätkusuutlikkuse puhul on uuendused põhimõtteliselt ees, mis teeb siis tihtipeale olulise erinevuse. Heaks näiteks on jätkusuutlikud energiaallikad, näiteks päikesepaneelid. Eriti minevikus on üha rohkem eraisikuid lasknud oma katustele paigaldada neid päikesepaneele.

Mis puutub kasiinodesse, siis lõppkokkuvõttes kehtib siin sama, sest ka siin võivad uuenduslikud ideed tagada, et jätkusuutlikkuse valdkonnas saab üsna palju saavutada. See on eriti ilmne, kui võrrelda online-kasiinosid ja statsionaarseid mängupaiku, sest live-kasiinod on siin hea näide. Live-diileri kaudu on võimalik videostriimi abil mängida blackjacki või ruletti. Lisaks on võimalik ka diileriga rääkida. Seepärast eelistavad paljud mängijad nüüdseks sellist külastamist.

Lätil on eriline positsioon

Vahepeal on Läti end ELis kehtestanud. See on live-kasiinode riik. Seal toimub selgelt suurem osa live-kasiinode mängudest. Suurim selle mänguvormi pakkuja opereerib seal hoonet, kus asuvad live-diileri stuudiod. Selleks, et see pakkumine oleks piisavalt vastuvõetav, on aga hädavajalik, et valguse ja heli kvaliteet oleks optimaalselt reguleeritud. Mängud lähevad juba sellest hoonest välja kogu maailma.

Mängude valik internetis on lihtsalt hiiglaslik. Loomulikult ei suuda maapealsed kasiinod siinkohal sammu pidada.

Mängi - ja mängi jätkusuutlikult

Siinkohal saab selgeks, et iga mängija, kes tõesti hoolib jätkusuutlikkusest, saab ka ise midagi teha, et mängimine oleks rohelisem. Peamine põhjus, miks mängijad maapealseid kasiinosid külastavad, on sotsiaalsed kontaktid. Tänu live-kasiinode levikule toimuvad sotsiaalsed kontaktid nüüd aga üha enam ka online-kasiinodes.

Tulevik pakub aga veelgi rohkem, eriti aitavad sellele kaasa uued tehnoloogiad, nagu virtuaalne ja liitreaalsus. Juba praegu võib eeldada, et online-kasiinode pakkujate oluliseks eesmärgiks saab tulevikus mängijate virtuaalne kokkusaamine ühe laua taha.

Tulevik peitub jätkusuutlikes tehnoloogiates

Arvatavasti on vaid aja küsimus, millal online-pakkumised muutuvad üha populaarsemaks ja seega muutuvad hasartmängud tegelikult üha rohelisemaks. Kui online-kasiinod saavad end jätkusuutlikkuse mõttes ideaalselt positsioneerida, siis maapealsete kasiinode puhul on praegu tõeline probleem. Siiski võivad uued tehnoloogiad olla selles katses väga abiks, kui tegemist on energiatarbimise vähendamisega. Üks võimalus oleks valgus- ja kliimaseadmete moderniseerimine. Lisaks võiksid maapealsed kasiinod säästa palju raha, kasutades eelkõige LED-valgusteid.

Energiatõhusad seadmed oleksid samuti üks võimalus vähendada energiatarbimist ja kaitsta keskkonda. Selliseid seadmeid saaks siis juhtida intelligentsete süsteemide kaudu, mis omakorda tagavad energiatarbimise vähenemise. Muud uuendused võiksid olla tehisintellekti toetatud süsteemid, mis muudaksid kasiinod turvalisemaks, kuna pettused avastataks ja ennetataks varases etapis.

Kuid on ka virtuaalne reaalsus (VR) ja liitreaalsus (AR). Kui neid komponente kasutatakse kasiinos, saab pakkuda kas täiesti uusi mänge või uuendada vanemaid mänge. Mõlemad tehnoloogiad, st VR- ja AR-tehnoloogia, pakuvad ühelt poolt mängijatele ainulaadset kogemust ja teiselt poolt aitavad nad kindlasti kaasa üldise kasiinokogemuse olulisele parandamisele. Seda seetõttu, et see pakub võimalust lisada visuaalseid efekte või kasutada neid mängu teatud aspektide esiletõstmiseks.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960