Autor: Põllumajandus.ee • 7. november 2023

Maaülikooli biotehnoloogid aitavad sporthobustel saada järglasi kehaväliselt

Eeldatavalt tuleva aasta augustis näeb ilmavalgust esimene hobusevarss Eestis, kelle munarakk on pärit ühelt märalt, seejärel viljastatud Maaülikooli laboris ICSI tehnoloogiaga ning siiratud kasvama teise märasse. Kehaväliselt laboritingimustes kasvatatud embrüo ja tiinuse saavutamine tõstis Eesti hobusekasvatajad piltlikult öeldes väga kõrgetasemelisse klubisse.
Sporthobuseid ei tiinestata sportlaskarjääri tõttu, samas ihalevad kõik tallid parimate hobuste järglasi.
Foto: Pixabay

"Euroopas on kõigest viis ettevõtet, kes pakuvad hobuste kehavälise viljastamise teenust ja nüüd kuuluvad sellesse väärikasse seltskonda ka eestlased. Taolist hobuste kehavälist embrüo tootmise teenust pakub Genti Ülikool Belgias, mõned erafirmad ning nüüd on see võimekus ka maaülikoolil koostöös Luunja talli ja Perila talliga," selgitas ettevõtmise eestvedaja, maaülikooli tõuaretuse ja biotehnoloogia nooremteadur Elina Tsopp.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960