Autor: Janne Ehte-Tammiste, Yara Eesti OÜ • 5. märts 2024

Yara Akadeemia nr 2 lõppes tõelise pommuudisega

Järjekorras teine Yara Akadeemia toimus 21.-22.veebruaril Tartus hotell Lydia sündmuskeskuses ja tõi kokku täismaja väetamisest sügavuti huvitunuid põllumehi ja koostööpartnereid kõikjalt Eestist.
Yara Akadeemia nr 2 keskendus talinisu lämmastikväetamisele ning lõppes tõelise Eesti põllumajanduse tulevikku muutva pommuudisega.
Foto: Yara Eesti OÜ

Kahepäevase koolituse esimene päev oli tervenisti pühendatud talinisu lämmastikväetamisele ja erinevatele võimalustele, kuidas teoreetiliselt kalkuleerida ja põllul praktiliselt määrata talinisu optimaalne ja efektiivne lämmastikuvajadus.

Teoorias mindi sügavuti: alates nisu elutsükli etappidest ja lämmastiku eri vormide protsessidest mullas, lõpetades reaalsete praktiliste tegevustega. Yara tutvustas esmakordselt Eesti põllumeestele null- ja maksimumvälja praktikaid, millega on võimalik põllul reaalselt hinnata mullast kättesaadavat mineraliseeruvat lämmastikku ning hinnata väetamise mõju ja tulemuslikkust talinisu põllul. „Põld põllus“ on uue praktika loosung, sest null- ja maksimumvälja rajamisega põllule, on lihtsate sammudega võimalik põllumehel ühel põllul luua mitu väiksemat põldu, mis kõik annavad otsest tagasisidet väetamise kohta ja võimaldavad hinnata oma väetamise käekirja efektiivsust.

TASUB TEADA

Yara Akadeemia on ainulaadne väetamisalane meistriklass, kus Yara ei käsitle oma tooteportfelli, vaid kuulajate ette tuuakse põllukultuuride väetamise uusimad teooriad ja lähenemised, millest kusagil mujal veel räägitud pole.

Teise päeva sissejuhatuseks rääkis Yara meeskond teemadest ja katsetest, mis said alguse aasta tagasi toimunud Akadeemial nr 1.

Yara Inglismaa Pocklington´i laboris läbi viidud segamiskatsed leheväetiste ja taimekaitsevahenditega tõid selguse lahuse pH muutustest ja mõjust taimedele. Samuti näidati praktiliselt, milline on Yara rotatsioonipõhise elementide muutuste kalkulaatori teise etapi edasiarendused ja kuidas põllumees saab seda tööriista kasutada oma väetamisplaanide väljatöötamisel ja korrigeerimisel.

Vaata Yara Akadeemia nr 2 videot SIIT.

Lämmastiku kasutamise efektiivsus on fookus, mis Yara on seadnud oma katsete eesmärgiks nii talinisul kui talirapsil – teisel päeval tutvustati katsetulemusi eelmisest saagihooajast ning räägiti ka ees ootava hooaja katseprojektidest.

Yara Akadeemia nr 2 lõppes tõelise pommuudisega – „Oksiid on element!“

Yara Eesti on otsustanud juba uuest väetisehooajast minna üle elementide põhilisele märgistusele nii väetiste valemites kui kõikides väetamissoovitustes.

Täna on parim aeg tõsiseks agronoomiliseks muutuseks ning selle otsuse õigsust kinnitasid Yara poolt põllumajandussektoris läbi viidud küsitluse tulemused. Vastanutest ca 80% olid kindlameelselt nõus, et aeg on lõpetada ümberarvutamine oksiididest elementidele ning muutus teeks igapäevase taimekasvatuse ja väetamise pigem lihtsamaks. Saalis kõlas otsuse väljakuulutamise peale valju aplaus.

Üleminek oksiididelt elementidele toimub maksimaalselt 2-aastase perioodi vältel, mille jooksul Yara kasutab oma toodete märgistusel paralleelseid väärtusi.

Yara on planeerimas juba 2025. aastaks uut väetamise meistriklassi - Yara Akadeemiat järjekorranumbriga 3.
Foto: Yara Eesti OÜ

Yara Akadeemia nr 3 on planeerimisel

Yara Akadeemia on toonud Eesti põllumajandusmaastikule täiesti uue lähenemise koolituse korraldamisel. Tegemist on kahepäevase tasulise koolitusprogrammiga, mis annab igale osalejale võimaluse kuulda täiesti uusi agronoomilisi ja väetamisalaseid ettekandeid. Põllumeestel ja huvilistel on vabadus kogu programmi vältel kaasa rääkida ja arvamust avaldada ning suhelda vabas õhkkonnas kolleegide ja partneritega.

Yara on planeerimas juba 2025. aastaks uut väetamise meistriklassi - Yara Akadeemiat järjekorranumbriga 3.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960