Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. mai 2024

Festivalil „Noor meister“ selguvad parimad kutseõppurid

Täna ja homme toimub Eesti Näituste messikeskuses kutsehariduse suursündmus - oskuste festival „Noor meister“. Kutsemeistrivõistlustel selguvad parimad õppurid, kellest nii mõnigi võib jõuda Eestit esindama Euroopa või maailma meistrivõistlustele. Kohal on ka noored maastikuehitajad.
Viru Haljastus OÜ juhatuse liige Erik Rüütel on ise samal võistlusel osalenud, aga tänavu on ta kohtunikuametis ning seda muidugi maastikuehitaja võistlusel.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

„Festival toob kokku ligi paarkümmend eriilmelist ja põnevat kutsemeistrivõistlust. Teiste seas võistlevad näiteks maastikuehitajad, kokad, ehitusviimistlejad, laotöötajad, graafilised disainerid ja raamatupidajad,” tutvustas festivali Haridus- ja Noorteameti projektijuht Evelin Männiste.

Ta lisas, et paljudele televaatajatele on kutsemeistrivõistlused tuttavad saatest „Noor meister“, mis alustas 8. mail uut hooaega. „Oskuste festival toimib sarnaselt telesaatele, kuid kaamerateta ja suurema publikuga,” lisas Männiste.

Hea koht kogemuse saamiseks

Viru Haljastus OÜ juhatuse liige Erik Rüütel on ise samal võistlusel osalenud, aga tänavu on ta kohtunikuametis ning seda muidugi maastikuehitaja võistlusel.

Erik Rüütel on lõpetanud Räpina Aianduskooli ja osalenud mitmetel võistlustel - noorel maastikuehitajal on taskus kahekordne Eesti meistri tiitel maastikuehituse kutsevõistlustelt. Ka on ta olnud korra mitteametlik Soome meister ja Rootsis ning Hiinas kutsevõistustel häid tulemusi saanud. Suurim saavutus on aga kindlasti kolmas koht Araabia Ühendemiraatide pealinnas Abu Dhabis toimunud „WorldSkills 2017“ võistlusel, kus Eesti võistkond saavutas toona 3. koha.

„Mul on hea meel, et kutsuti kohtunikuks. Saan oma kogemusi jagada,“ kommenteeris Rüütel.

Ta lisas, et tal oli väga hea meel näha, et Vabariigi president Alar Karis ka täna võistlust väisas. “See motiveerib nii noori kui korraldajaid ja muidugi aitab kujundada ametiõppe head mainet.”

Küsimusele, miks võiks õppida maastikukujundust, vastas Rüütel, et eks selline eriala ole ikka kutsumuse värk. „Ma ei ütleks, et see on parim ja toredaim töö. Tegelikult on töö raske ja füüsiline, aga siia lisandub ka muu pool - ilumeelest IT-ni,“ rääkis Rüütel, kes nüüd ise perefirmas Viru Haljastus tegev on. „Sul peab olema soov just selle alaga tegeleda, kutsumus. Maastikuehitaja töö loob ilu, asju saab teha oma kätega ja näha tulemusi. Aga amet on hooajaline ja hooaeg ise tempokas. Talv on rahulik aeg, siis saab puhata ja kujundada projekte ning valmistuda uueks hooajaks.“

Ka sõnas Rüütel, et tööpuudust sellel erialal karta ei ole. „Nii kui päike tuleb välja, hakkab tööpakkumisi tulema,“ sõnas ta.

TASUB TEADA

Maastikuehitaja kutsemeistrivõistlus on mõeldud kuni 26-aastastele noortele, kes õpivad kutseõppeasutustes maastikuehituse õppekaval. Võistelda saavad noored, kes on kantud 2023/24 õppeaastal kutseõppeasutuse õpilaste nimekirja või on lõpetanud tasemeõppe 2022/23 õppeaastal.

Võistluse eesmärgid on:

võimaldada kutseõppeasutuste maastikuehitaja eriala õpilastel näidata omakutseoskusi;selgitada välja Eesti parimad õpilased maastikuehitaja erialal;propageerida maastikuehitaja eriala;tõsta kutsehariduse mainet.

Osale töötubades ja seminaril

Erinevates valdkondades saab ka ise käe külge panna – toimuvad praktilised töötoad igas vanuses külastajatele. Põnevate tegevustega on väljas mitmed koostööpartnerid ja ettevõtted ning noori nõustavad karjäärispetsialistid. Oskuste festivali raames toimub mõlemal päeval ka seminar “Kuidas elad kutseharidus?”, kuhu ootadakse õpetajaid, koolijuhte, ettevõtjaid ja kõiki huvilisi, kes messihalli tee leidnud.

Oskuste festival korraldatakse Eesti Näituste messikeskuses. Sissepääs kahel võistluspäeval on kõikidele pealtvaatajatele tasuta. Võistluste nimekirjaga saab tutvuda SIIN. Festivali ja seminari üldinfoon leitav SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960