• 23.04.25, 10:44

Veljo Ipits: toidutööstus vajab riigi tuge toidujulgeoleku tagamiseks

Eesti toidutööstus on keerulises olukorras, kus kasvavad toiduhinnad, madal tarbija kindlustunne ja vähenenud investeerimisvõimekus on muutmas sektori jätkusuutlikkuse praegusel kujul küsitavaks. Tänasel toidutööstuse aastakonverentsil „Kuidas säilitada konkurentsivõime?“ toonitas Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits, et sektor vajab kiiret riigi tuge, et tagada sektori konkurentsivõime ja toidujulgeolek.
Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits
  • Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits
  • Foto: Erlend Štaub
„Toiduainetööstuste käibed on küll kasvanud, kuid see on tingitud eelkõige toodete hinnatõusust,“ ütles Ipits. Statistikaameti andmetel toodeti 2024. aastal toiduainetööstuse ettevõtete poolt 2,4 miljardi EUR eest toodangut, millest suurima osa andsid piimatööstus (23%) ja lihatööstus (17%). Ligi kolmandik toodangust eksporditi. Tegevusalade lõikes suurenesid enim joogitööstuse toodangu väärtus (14%) tulenevalt toodangu kallinemisest, kusjuures toodangu maht jäi samaks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele