• 29.10.25, 11:32

Euroopa veinimajad taastuvad, kuid muutlik ilm pidurdab arengut

Euroopa veinisektor kogeb 2025. aastal tagasihoidlikku, kuid lootustandvat taastumist – tootmine kasvas vaid 1%, ent jäi endiselt märgatavalt alla varasematele aastatele. Ilmastikunähtused, kaubandustõkked ja nõrk nõudlus hoiavad veinimajanduse endiselt surve all.
Veinisaak paraneb, kuid viinamarjaistandusi vaevavad ilm ja haigused.
  • Veinisaak paraneb, kuid viinamarjaistandusi vaevavad ilm ja haigused.
  • Foto: Unsplash
Euroopa viinamarjaistandused on 2025. aastal valmistanud kokku hinnanguliselt 145,5 miljonit hektoliitrit (Mhl) veini – see on vaid 1% rohkem kui mullu, kuid endiselt 7,5% alla viie aasta keskmise. Kuigi suund on mõõdukalt positiivne, püsib tootmine pikemas plaanis languses – 2018. aasta rekordtasemest lahutab Euroopa veinimeistreid endiselt üle 40 miljoni hektoliitri.

Seotud lood

Uudised
  • 20.10.25, 09:16
Saaremaa ladvaöun. Kodukülla naasnud ettevõtja veab kihisevat miljonikäibega limpsiäri
Öun Drinksi asutaja Juhan Kanemägi kehastab kogukondliku elu rikastamise ideaali. Käis õppis Tallinnas ära, tuli tagasi kodukülla, lõi seal miljonikäibega ja eksportiva tootmisettevõtte, kus kasutatakse kohalikku toorainet. Peale selle ei ole ilmselt tavapärane, et üks tegevjuht loob töö kõrvalt tantsulavastusi, mille piletid viimseni ruttu maha müüakse.
Uudised
  • 16.08.24, 10:00
Kuumalained kahjustavad Kreeka veinipiirkondi
Kreeka viinamarjakasvatajad on mures – pikk põud ja kõrged kuumakraadid on kahjustanud pea kogu saagi.
Uudised
  • 06.01.25, 09:00
Mis Itaalia? Mis Prantsusmaa? Uus kuum veinipiirkond on hoopis Põhjamaad
Klaasi kohaliku veini nautimine pole just see, mis Skandinaaviaga esimesena pähe tuleb. Ometi jääb see piirkond üha enam silma uue veiniregioonina, kirjutab BBC.
  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.25, 12:14
Kuldne tund ja nutikas tehnoloogia: tänapäeva farmid kasvatavad tervemaid vasikaid
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele