Autor: Mait Kraun • 6. september 2019

Börs: toidunisu uues madalpunktis; piimahinnad langesid

Piimahinnad langesid
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: toidunisu uues madalpunktis; euro odavnemine pole teraviljaturul leevendust pakkunud; piimahinnad langesid, aga püsivad stabiilsena; või hinnad on järsult odavnenud; suhkur testi uusi põhjasid; nafta langes viimase kuu põhja.

• Toidunisu hinnalangus jätkus ka sellel nädalal ning võrreldavate futuuride lõikes langes hind 16 kuu madalaima tasemeni. Põhjuseks rikkalik saak ning tihe konkurents eksporditurgudel.

• Euro odavnemine võiks teravilju toetada, aga nii maisi kui ka nisu hinda see kallinema pole pannud. Ka investeerimisfondid on panustamas pigem odavnemisele.

• Piimahinnad langesid GDT oksjonil kolmandat korda järjest. Hea märk on aga see, et USA-Hiina kaubandussõja kontekstis on langus küllaltki tagasihoidlik ning toimunud on stabiliseerumine.

• Suhkruhinnad langesid viimase 11 kuu madalaima tasemeni, robusta kohvi hind kukkus võrreldavate futuuride lõikes 10 aasta madalaima tasemeni.

• Nafta hinnad langesid viimase kuu põhja, ka kütusehinnad püsivad kevadega võrreldes madalal tasemel.

Toidunisu uues madalpunktis

Euroopa nisufutuuride hinnalangus jätkub ning futuurid jõudsid uue põhjani, sest saak on rikkalik ning ekspordikonkurents tekitab jätkuvalt pessimismi. Kehvasti on mõjunud ka USAs toimuv hinnalangus.

Detsembrikuu Pariisi nisufutuuride hind langes Euronexti börsil teisipäeval 165,75 euroni tonnist, mis on 16 kuu madalaim tase. Olgugi, et hinnatase on juba väga madal, ei ole Euroopa nisul rahvusvahelisel turul piisavalt kliente.

“Tundub, et turgu ei suudeta taastada,” ütles üks Prantsuse maakler Reutersile. “Euroopas on hinnad langenud ja nüüd oleme konkurentsivõimelised, aga nõudlust ei ole piisavalt.”

Foto: Äripäev AS

Euro odavnemine pole leevendust pakkunud

Olukorda pole parandanud ka euro odavnemine dollari suhtes, mis peaks siinset eksporti elavdama. Kauplejad keskenduvad suurele saagile ja konkurentsile Ukrainast ning Venemaalt. Hinda suruvad alla ka investeerimisfondid.

Esmaspäeval tõstis Euroopa Komisjon Euroopa Liidu selle aasta pehme nisu toodanguprognoosi 1,4 miljoni tonni võrra, 142,7 miljoni tonnini.

“Ka Venemaa hinnad on langenud konkurentsivõimelisele tasemele, ka Baltikumis ning Poolas on hinnad madalad. Saksamaa nisule on vähe turgu,” kurtis üks Saksamaa kaupleja Reutersile. “Ostjad ei kiirusta, sest hinnatrend on negatiivne ning nisu loodetakse saada veelgi odavamalt.”

Sarnane olukord valitseb ka Euroopa maisiturul – hinnad langesid nädalaga 1 protsendi võrra, 161,5 euroni tonnist (novembrikuu futuur). Langus on kestnud juba mitu kuud.

Paremini läheb Euroopas aga rapsiseemnetel, mis ei ole külvipindala arvesse võttes suur üllatus. Just kevadel otsustasid paljud põllumehed madalate hindade tõttu rapsist loobuda, mis tekitas hoopis vastupidise efekti ning hinnad hakkasid tõusma. Praegu maksab tonn Euronexti turul juba 384 eurot.

Piimahinnad langesid kolmandat nädalat järjest

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimaoksjon, kus hinnad langesid kolmandat nädalat järjest, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks langes kokku 0,4 protsenti ja keskmiseks müügihinnaks kujunes 3202 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil odavnesid piimatooted 0,2 protsenti ja augusti alguses 2,6 protsenti. Järgmine oksjon toimub 17. septembril.

Täispiima pulbri hind langes 0,8 protsenti ning see vastas turgude ootustele. “Futuuriturgude hinnangul oligi selline langus tulemas. Üldiselt muutusid hinnad aga küllaltki vähe,” ütles ASB panga peaökonomist Nick Tuffley.

“See kinnitab meile, et USA-Hiina kaubandussõja eskaleerumine ja jüaani hiljutine nõrkus ei oma piimahindadele siiski väga suurt mõju,” lisas ta.

GDT hinnaindeksi muutus (%)
Foto: GDT.

Euroopas on kooritud piima pulbri hind püsinud stabiilsena ning tonn maksab 2130 eurot.

Või hinnad on järsult odavnenud

Tänavu on toimunud aga märkimisväärne või odavnemine. Kui eelmise aasta novembris maksis tonn EEX börsil veel 5600 eurot, siis praeguseks on hind langenud 3500 euroni.

Mitmed turujälgijad ütlevad, et põhjus on ülepakkumine, sest suur osa tootjatest otsustas eelmise aasta lõpus piimast võid tootma hakata. Eeldati, et puudujääk püsib ka tänavu.

2017. aasta esimeses kvartalis alanud või kiire hinnatõus tekitas mitmetes sektorites palju volatiilsust. Praegune seis on muutnud hinnad stabiilsemaks, nii töötlejate kui ka tarbijate jaoks.

Foto: Äripäev AS

Suhkur testib samuti uusi põhjasid

Teistest toorainetest langes toorsuhkru hind 11 kuu madalaima tasemeni. Kauplejate sõnul on hinnalanguse põhjuseks üleliigne pakkumine Aasiast. Oktoobrikuu toorsuhkru futuuri hind langes 10,97 dollarisendini naelast. Londoni börsil langes suhkru tonnihind 302 dollarini.

“Me püüame aru saada, kui suur saab olema India ja Tai suhkrusaak. Arvatakse, et see tuleb suur,” ütles Hackett Financiali analüütik Sean Hackett Reutersile.

Kohvihinnad püsivad samuti madalal, robusta kohvi tonnihind langes 1262 dollarini tonnist, mis on võrreldavate futuuride puhul madalaim tase alates 2010. aastast.

Kakao tonnihind tõusis nädalaga 4 protsenti, 2208 dollarini tonnist. Turuosalised ootavad aga jätkuvalt Elevandiluurannikult suurt toodangut, mis hoiab hindu surve all.

Nafta kuu madalaimal tasemel

Nafta langes nädala alguses viimase kuu madalaima tasemeni, sest USA tööstustoodangu indeks langes esimest korda kolme aasta jooksul. Eurotsooni oma oli aga seitsmendat kuud järjest languses. Maailmamajanduse jahtumine mõjutab negatiivselt ka nõudlust nafta järele.

Nädala teises pooles hinnad mõnevõrra taastusid, sest selgus, et Hiina teenustesektor püsib endiselt tugev ning see kasvas viimase kolme kuu kiireimas tempos. Hiina on maailma suuruselt teine naftatarbija ja -importija.

Kokkuvõttes lõpetati nädal siiski plussis. Brenti toornafta tõusis 0,7 protsenti ja WTI lisas 0,5 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 61,5 ja 57 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 2,1 protsenti, 593 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 1,3 protsenti ja tonn maksab 583 dollarit. Kerge kütteõli lisas 1,1 protsenti, 577 dollarini tonnist.

Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960