• 25.09.19, 14:27
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

M.V.Wool lükkab alusetud süüdistused ümber

M.V.Wool AS kinnitab, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele.
M.V.Wooli tootmine Tallinna lähistel.
  • M.V.Wooli tootmine Tallinna lähistel. Foto: Meelika Sander-Sõrmus
M.V.Wool teeb alates selle aasta kevadest tihedat koostööd Veterinaar- ja Toiduametiga (VTA) ning on kehtestanud listeeriabakteri esinemisele nulltolerantsi. Viimasel kuuel kuul tehtud proovid kinnitavad, et ettevõtte tooted vastasid piirnormidele suure varuga, teatas M.V.Wool.
„Alates märtsist 2019 on M.V.Wool olnud Eesti enimkontrollitud toidutööstusettevõte ning kogu väljuv toodang on VTA kontrolli all. Alates 1. aprillist 2019 on M.V.Wool võtnud toodete säilivusaja viimasel päeval üle 600 proovi (nn kestvuskatsed) listeeria (Listeria moncytegenese) arvuliseks määramiseks kogu tootesortimendis. Tänase seisuga on kõik proovid vastanud EL-i piirnormidele suure varuga. Sellega oleme tõestanud, et tooteid on ohutu tarbida "kõlblik kuni" kuupäevani, juhul kui on järgitud tootja poolt kehtestatud säilitustingimusi,“ ütles M.V.Wooli juhataja Mati Vetevool.
„EL-is lubatud listeeriabakteri sisaldus on 100 ühikut (Lm (cfu/g)). Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) juunis avaldatud raport kinnitab, et alates eelmisest aastast M.V.Wooli ruumides võetud proovides jäi näitaja alla 10 ühiku ning paaril korral ulatus 40 ühikuni. Piirnormi ületavad näitajad esinesid Prantsusmaa jaekaubandusettevõttes (näitaja 400 ühikut) ning Taani hulgikaubandusettevõttes (üle 570 ühiku). Mõlemal juhul on M.V.Woolil dokumentaalne tõestus, et antud kauba säilitamise temperatuuri on rikutud ning probleem on tekkinud hilisemas külmaahelas,“ sõnas Vetevool.
VTA on juhtinud Prantsusmaa ja Taani pädevate ametkondade tähelepanu sellele, et säilitamistemperatuuri nõudeid on sealses kaubanduses rikutud.
M.V.Wool saadab mittenõuetekohase toorkala kasvatajatele tagasi
M.V.Wool kontrollib pisteliselt bakterite toorkalas esinemist, kasutades selleks ametlikult akrediteeritud toidulaboratooriume. Ettevõte teatas näiteks 16. septembril VTA-le, et tagastas ühele Soome kalakasvatusettevõttele sealt saabunud ligi viis tonni mittenõuetekohast toorainet ja kandis kalakasvataja oma musta nimekirja.
„See ei olnud esimene kord, kui tarnitud toorkala ei vastanud nõuetele ning seetõttu tuleb põhjalikult uurida Soome ja Norra kalakasvatusettevõtete toodangu vastavust normidele, kuna kõlbmatu tooraine võib jõuda tarbijateni erinevate kalatöötlejate kaudu,“ ütles Vetevool.
M.V.Wooli kvaliteeti kinnitavad sertifikaadid ja sõltumatu auditid ning ettevõte töötab pidevalt selle nimel, et kohalikul turul ja välisriikides müüdav toodang oleks tarbijatele ohutu.
Vetevool märkis, et lisaks kvaliteedi tagamisele tootmispoolel toimetatakse kalatooted edasimüüjateni spetsiaalsetes külmutusautodes, et tagada toodete õige säilitustemperatuur, vastavalt tootele kas vahemikus 0 kuni 4 kraadi või sügavkülmutatuna -18 kraadini. „Küll ei suuda me kontrollida edasist müügiahelat ning saame vaid kontrollida edasimüüja ladu.“

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 09.09.24, 17:50
Ekspert: kõrreliste umbrohtudega tuleb tegeleda juba sügisel, muidu läheb olukord käest
Kuna aasta-aastalt esineb kõrreliste umbrohtude tõrjega aina enam probleeme, on väga oluline saada need kontrolli alla juba sügisel. Taimekaitsevahendite esindaja Nordisk Alkali tehniline nõustaja/turundusjuht Ann Raukas nendib, et pikkadel sügistel peab kultuur konkureerima umbrohuga nii toitainete kui ka valguse osas ning lisaks loob tihe ja umbrohurikas taimik soodsad tingimused taimehaiguste levikuks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele