Autor: Priit Pokk • 29. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pingeline aasta tõi piimatootjatele siiski parima kasumi

Põuast hoolimata oli Tulundusühistu Epiko jaoks eelmine aasta edukas.
Foto: Meeli Küttim
Toorpiima vahendav Tulundusühistu Epiko teenis eelmisel aastal väiksema müügitulu pealt suuremat kasumit. Ühistu ise märgib, et selja taga oli pingeline aasta.

Pingeid kruvis nii see, et aasta alguses langesid piima kokkuostuhinnad järsult ning seejärel lisandus otsa veel põuane suvi. Põuane suvi mõjutas negatiivselt piima päevatoodangut ning söödavarumist tulevaseks talveperioodiks.

"Samas, põuast tingitult hakkasid toorpiima kokkuostu hinnad aasta teisel poolel tõusma, parandades ettevõtjate/piimatootjate majanduslikku seisu," märgib ühistu Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandes.

2018. aastal teenis Epiko 27,12 miljoni eurose käibe juures 272 000 eurot puhaskasumit. Kui müügitulu vähenes 0,6%, siis puhaskasum suurenes 12,6%. Vaatamata keerukale aastale turustati läbi tulundusühistu Epiko eelmisel aastal kokku 88 000 tonni toorpiima, aasta varem oli see number 83 000 tonni.

Ühistu probleeme siiski näeb veel. "Lahenduse leidmist vajab suhteliselt suur toorpiima keskmiste kokkuostuhindade vahe EL28 vastava näitajaga, mis 2018.aastal oli miinus 33,7 €/t Eesti tootjate kahjuks," märkis Epiko.

"Eesmärgiks on tegevuse suunamine TÜ Epikole paremate tingimuste kujundamiseks toorpiima müügiks tööstustele, et adekvaatsemalt väärtustada toorpiima kuivaine sisaldust," lisab ühistu aruandes.

Tulundusühistu liikmeteks on Eestimaa Piimatootjate Ühistu, TÜ Rakvere Piimaühistu, MTÜ Ühispiim, AS Metsaküla Piim ning FIE Tõnu Luur.

TÜ põhilisteks partneriteks piima-ostjateks on ELPA OÜ, FARMI Piimatööstus AS, ESTOVER OÜ.

Sel aastal jätkatakse tavapärase majandustegevusega – varutakse liikmetelt toorpiima ning turustatakse tööstustele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960