Autor: Äripäev • 26. juuli 2019

Munamüüja hoidis miinusest kinni

Dava Foods Estonia tegevjuht Vladimir Sapožnin.
Foto: Raul Mee
Munatootja ja -müüja Dava Foods Estonia teenis eelmisel aastal 8,87 miljoni eurose käibe juures 30 484 eurot tegevuskahjumit.

Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandest selgub, et aasta varasemaga võrreldes kasvas ettevõtte müügitulu 1,99% ja tegevuskasumi rentaablus oli -0,34% (aastaga kasvas 1,41 protsendipunkti). 2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 8,70 miljonit ja tegevuskahjum 0,15 miljonit eurot.

Ettevõtte töötajate arv oli eelmise aasta lõpu seisuga 38 inimest (2017. aastal 39 inimest). Töötasude kogusumma koos tööjõumaksudega oli mullu 1 157 000 eurot (2017. aastal 991 000 eurot), millest ettevõtte juhatusele arvestatud tasud olid koos tööjõu maksudega 109 000 eurot (2017. aastal 108 000 eurot).

Ettevõte kirjeldab majandusaasta aruandes, et 2017. aasta teises pooles tekkis Euroopas muna defitsiit seoses pestitsiidi leiuga mitmetes Euroopa Liidu riikides ning see mõjus soodsalt muna väljamüügi hindadele. Eelmise aasta kevadel aga viis muutunud turuolukord muna hinna langemiseni jaekaubanduses 14-16 protsendi võrra.

Oktoobris aga oli salmonellapuhang Sanlind OÜs ning üks tootja kadums turult, mistõttu suurenes Dava Foodsi kooremunade müük märgatavalt aasta viimastel kuudel, kirjutatakse majandusaasta aruandes.

Eelmisel aastal suurendati kooremuna müüki Eesti jaekaubanduses 7%. Selle aasta tähelepanu on suunatud turuosa kasvatamisele Eesti jaekaubanduses. Jätkuvalt pööratakse tähelepanu kogu tootmisahela efektiivsuse tõstmisele.

DAVA Foods Estonia AS on toiduainetetööstuse ja hulgimüügi ettevõte, mis kuulub Skandinaavia suurimasse kooremuna tootmise ja müügiga tegelevasse kontserni DAVA Foods, mille käive oli eelmisel aastal 179 miljonit eurot (2017. aastal 171 miljonit eurot).

DAVA Foods Estonia AS aktsionärideks on 85% osalusega DAVA Foods Holding A/S (registreeritud Taanis) ja 15% osalusega Munakunta Oy (registreeritud Soomes).

DAVA Foods Holding A/S ostis 2015. aasta aprillis HKScan Estonia ASilt ära ettevõtte nimega OÜ Koks Munatootmine. OÜ Koks Munatootmine oli Eesti ettevõte, mille tegevusalaks oli munade tootmine, pakendamine ning turustamine. Samal aastal omandas OÜ Koks Munatootmine 100%-lise osaluse munatooteid valmistavas ettevõttes Muna Foods OÜ, mis kuulus DAVA Gruppi Soome ettevõtte Munakunta kaudu.

Muna Foods OÜ ühendati OÜga Koks Munatootmine 2015. aasta detsembris ning ettevõtte uueks ärinimeks sai DAVA Foods Estonia OÜ, mis omakorda vormistati 2016. aastal ümber aktsiaseltsiks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960