16. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumees - anna oma ettevõttele hoogu!

Majandustarkvara NOOM baasil loodud terviklik ja kogu ettevõtte tööd haldav lahendus seob põllumajandusettevõtte erinevad andmed üheks tervikuks.

Praegu kasutab enamik põllumajandusettevõtteid mitut erinevat majandustarkvara, mis nõuab suuremat aja- ja rahakulu, ei paku terviklikku ülevaadet ettevõtte tööst ning sunnib andmeid mitmekordselt sisestama. Paljusid põllumajandusettevõtteid iseloomustab ebaühtlane tulude jaotus, mis on tingitud näiteks sesoonsusest ning pikast kasvuperioodist.

Edukaks eelarvestamiseks ning kulude juhtimiseks on seetõttu esmatähtis omada detailset ja ajakohast ülevaadet ettevõtte kõikidest tegevustest ning tarkvara, mis suudab siduda need andmed üheks tervikuks. Samuti on oluline vajalike andmete kiire ja täpne sisestamine, näiteks mobiilselt põllul või laos viibides.

Sellise võimekusega majandustarkvara pakub eestimaine IT-arendaja Astro Baltics, kes koostöös Eesti suurimate põllumajanduslike tootmisettevõtetega on välja töötanud sektoripõhise erilahenduse. Majandustarkvara NOOM baasil loodud terviklik ja kogu ettevõtte tööd haldav lahendus seob põllumajandusettevõtte erinevad andmed üheks tervikuks.

Omahinna arvutamine on esmatähtis

“Edukate põllumajandusettevõtete jaoks on oluline toodangu omahinna arvutamine,” arvab peamiselt taime- ja loomakasvatusega tegeleva Jõgevamaa ühe edukaima ettevõtte Sadala Agro OÜ maadehalduse projektijuht Liana Anton. “Oleme põllumajanduslik tootmisettevõte, mille tulu saabub pärast pikka kulude perioodi,” selgitab Anton. “Ettevõtte kõikide kulude juhtimine sel perioodil on eluliselt tähtis. Läbi tehtud kulutuste jõuame toote õiglase omahinnani, mis omakorda aitab juhtida kulusid tulevikus. Meie ettevõttes on omahinna arvutus aluseks paljudele tähtsatele otsustele,” nentis Anton. “Üheks nendest on erinevate prognooside tegemine. Näiteks võib ettevõtte juhtkond igal ajahetkel vajada kõike vajaminevat infot saagikuse prognoosimiseks ja müügihinna või -tulu eelarvestamiseks. Keskne majandustarkvara peab võimaldama vastavat aruandlust kiirelt ning täpselt koostada.”

NOOM aitab pidada arvestust erinevate põllumajandusproduktide omahinna üle. Näiteks viljakultuuri omahinna arvutamisel võimaldab NOOM integreerida omavahel selliseid kuluartikleid nagu seemnevilja, väetiste ja taimekaitsevahendite maksumuse, kütuse ja tehnika hoolduskulud, põllumasinate amortisatsiooni, taimekasvatusega seotud põhivara jooksvad remondi kulud, töötajate töötasud ning mitmed teised kulud.

Masinapargi ühendamine keskse tarkvaraga

„Meie eesmärk oli tarkvara arendamisel tabada just neid kitsaskohti, milles põllumajandusettevõte kõige rohkem abi vajab,” nentis Astro Balticsi tegevjuht Taimar Kallari. “Reeglina on andmemaht põllumajandusettevõttes suur. Samas ei kasutata täna põllumajandusettevõtetes piisavalt võimekat keskset tarkvaralahendust, millega kogu seda andmekogu hallata ning analüüsida. NOOM ei saaks kunagi asendada tarkvara, mis on näiteks lüpsirobotis. Küll aga suudab see leida seose lüpsirobotist tulevate andmete ning näiteks loomaga seonduvate kulude vahel, mis ettevõtte seisukohalt on väga oluline.”

NOOM majandustarkvara arendamisel on rõhku pandud erinevate masinate ning programmidega sidumise lihtsusele. “Majandustarkvara ja masinapargi vaheline integratsioon on tänapäeval pigem standardiks muutumas,” sõnas Kallari. “Põllumajandusettevõtte käsutuses on suur hulk võimekat eritehnikat, olgu see tipptasemel põllutöömasin, söötmisjaam või spetsiifiline analüüsi- ning mõõtesüsteem, mis kogub infot oma igapäevases töös. Siia juurde on vaja vähemalt sama võimekat majandustarkvara, mis suudaks kogu seda infotulva koguda ning ühtselt analüüsida. Sellise võimekusega tarkvara on ettevõttes tõeliseks südameks.”

NOOM on kohandatav kliendi vajadustega

NOOM tarkvara põllumeestele loodud arendus on kohandatav kliendi äriloogika järgi ning klient ei pea leppivma “karbitootega”. Kuigi tarkvara on üles ehitatud täislahendusena, saab seda alati ka vajaduspõhiselt kombineerida või kasutada üksikuid mooduleid.

Majandustarkvara NOOM võimaluste hulka kuuluvad sellised funktsionaalsused nagu

töö-, ruumi-, aja- ja masinressursi planeerimine, tootmis-, finants-, palga-, personali- ja tööajaarvestus, projektide eelarvestus, majanduslepingud, põhjalik ja detailne aruandlus ning samas ka võimalikud integratsioonid tootmis- ning teenindusautomaatika ja mobiilsete nutiseadmetega.

NOOM on Eesti kõrgeima spetsialiseerumistasemega põllumajandussektori majandustarkvara. Võrreldes konkurentidega on NOOM taskukohaste hindadega ning pakub kohalikku kliendituge.

Tarkvara ostmisel kuuluvad hinna sisse info- ja koolituspäevad, mida viiakse läbi nii alg- kui ka täiendõppe vormis. Tarkvara on leidnud juba täna kasutust paljudes Eesti põllumajandusega tegelevates või sektorit teenindavates ettevõtetes nagu näiteks Sadala Agro, Kaavere Agro, Agriland, Tatoli jne.

Loe lisa Astro Baltics kodulehelt.

 

 

 

Autor: Jaan Tiiman

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960