Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnika ostmine liisinguga viib kiiremini planeeritud sihini

Tehnika ostmine liisinguga viib kiiremini planeeritud sihini
Foto: UniCredit Leasing
Enamiku ettevõtete jaoks jõuab varem või hiljem kätte aeg, mil kasvamiseks oleks tarvis tõuget investeeringu näol, kuid omavahenditest ei pruugi uue seadme või masina soetamiseks jaguda. Kuidas leida mõistlik, usaldusväärne ja parimaid liisingutingimusi pakkuv finantseerimispartner, räägib UniCredit Leasing Eesti filiaali juhataja Rainer Moppel.

Põllumajandusettevõtetele vajaliku tehnika ja seadmete ostuks liisingu kaasamine on Eesti ettevõtjate seas väga levinud, sest finantseeritav tehnika annab võimaluse pakkuda oma koostööpartneritele ja klientidele rohkemaid teenuseid, olla paindlikum ja kiirem töötegija ning seoses sellega suurendada käivet ja kasumit.

Suurt rolli põllumeeste töödes, tulemustes ning investeerimisvõimalustes mängivad paraku ilmastikuolud. Eelmine aasta paistis silma eriti vihmaste ilmadega, mille tõttu oli tegu viljakasvatajatele keeruka aastaga. Piimatootjatel on olnud mitmeid aastaid väga raske majanduslik olukord, mis on küll tänaseks loodetavasti taastunud. „Kuigi varasemad raskused põllumajandussektoris mõjutavad omakorda oluliselt ettevõtte investeeringuvõimalusi, loodame tänavuselt hooajalt põllumeestelt paremaid tulemusi ja oleme valmis igati ettevõtjaid uute seadmete ja tehnika soetamisel abistama,” ütleb Moppel. „Arvestades põllumajandustegevuse sessoonsust, on UniCredit loonud oma klientidele samuti hooajalisust arvesse võtvad lepingutingimused.”

Millest alustada liisingu taotlemist?

Kõigepealt peab klient teadma, milleks täpselt ta raha vajab. On vaja osta uut traktorit, kombaini, veoautot, haagist, traktori haakeseadmeid, viljakuivatit või piimakarja lüpsirobotit – kõik need käivad UniCrediti pakutava liisingu alla. Lisaks soovib finantseerija teada, milleks uut masinat tarvis on: kas on vaja tõsta toodangu efektiivsust, on vaja vahetada välja amortiseerunud eelkäija või näiteks soovitakse ehk alustada enda jaoks täiesti uue tootmisharuga?

„Kui ettevõtja on teinud valiku enda jaoks parima seadme osas, saame anda nõu erinevate finantseerimisvõimaluste osas: milline võiks olla sissemakse, millise perioodi peale oleks mõistlik liisingut võtta ning kui suur võiks olla regulaarne liisingmakse? Võib-olla klient ei soovigi maksta laenu tagasi kord kuus, vaid näiteks kord kvartalis või kord aastas, näiteks viljakoristamise ja -müümise perioodil? Küsimustele vastamiseks ja kliendi murede lahendamiseks oleme määranud igale kliendile isikliku kliendihalduri, kelle poole saab ta iga murega pöörduda, kes jagab lahkelt informatsiooni ja on valmis tegema pakkumisi,” selgitab Moppel.

UniCredit pakub liisingut alates 10 000 eurost. „Maksimumpiiri pole me paika pannud, sest see on ju kliendiga läbirääkimiste küsimus ja sõltub tema võimalustest. Maksimaalne finantseeritav summa kuni 90% vara maksumusest ning nagu öeldud, pakume kliendi vajadustest lähtuvaid hooajalisi tagasimaksegraafikuid. Liisinguperioodiks on reegliga kuni seitse aastat. Liisingu tagatiseks on üldjuhul ostetav masin.”

Reeglina vastab kliendihaldur liisingutaotlusele ühe tööpäeva jooksul. Seejärel täpsustatakse finantseerimisotsuse tegemiseks vajalikke andmeid ja lepitakse kokku liisingu tingimustes, valmistatakse ette ja allkirjastatakse liisinguleping ning muud vajalikud dokumendid.

"Meie koostöö UniCreditiga algas kevadel 2017, kui meil oli kindel soov investeerida õlikanepi tootmiseks vajalikesse õlipressidesse. Minu senine kodupank ei võimaldanud liisinguga uusi seadmeid soetada, kuid tänu UniCreditile saimegi kõik vajalikud investeeringud tehtud. Olen väga rahul nende teenindusega, mis on suurtest pankadest paindlikum. Liisingu saamise protsess oli kiire ning meie igati meeldiv koostöö kestab loodetavasti veel kaua."

Organic Estonia liige, Ida-Virumaa ühe suurema mahetootja Tiigikalda OÜ juht ja omanik Renno Nurmela

Koostöö erinevate liisingutagatist pakkuvate fondidega, PRIA ja Maaelu Edendamise Sihtasutusega

UniCredit teeb koostööd enamike Eesti suuremate metsa- ja põllutööseadmete ning masinate müüjatega, kellelt tasub ka mugavuse mõttes otse liisingufirma pakkumisi küsida. Samuti tehakse koostööd riiklike fondidega, kes aitavad parematel tingimustel kaasata lisaraha sellistel väikestel ja keskmistel ettevõtetel, kel on ehk muidu kapitalile raskem ligipääs.

„Meil on kehtiv koostööleping Euroopa Investeerimisfondiga, mis võimaldab pakkuda paremaid finantseerimistingimusi väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele läbi COSME või InnovFin programmi lisagarantii. See tähendab, et saame vähendada liisingute puhul sissemaksu nõudeid,” kõneleb Moppel. „COSME garantii on ettevõtjatele tasuta. Samuti on võimalik ettevõtjal soodsamatel tingimustel liisinguga oste finantseerida, kasutades Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) käendust. Põllumeestele, kes on saanud seadmete soetamiseks toetuse Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt (PRIA), saame pakkuda seadmete ostuks liisingu asemel laenu. See võimaldab PRIA toetuse abil koheselt vähendada laenukohustuste summat ja seega ka intressikulu.”

Miks usaldada UniCreditit?

UniCredit on tugev ja hinnatud rahvusvaheline Milaano ja Franfurti börsil noteeritud pangandusgrupp, mis tegutseb 19 riigis üle maailma: Itaalias, Saksamaal, Austrias, Bosnia ja Hertsogoviinas, Bulgaarias, Horvaatias, Tšehhis, Ungaris, Rumeenias, Venemaal, Slovakkias, Sloveenias, Serbias ja Türgis. Balti riikides esindab pangandusgruppi SIA UniCredit Leasing. Ettevõtte eelistena on kliendid välja toonud paindlikkuse ja kiire teeninduse.

UniCredit Leasing on Balti riikides tegutsenud üle kahekümne aasta. Eestis ollakse aastast 2007 ning 2011. aastal avati filiaali ka Leedus. Ettevõtte fookus Eestis, Lätis ja Leedus on väike- ja keskmise suurusega ettevõtete finantseerimisel, sest just need ettevõtted vajavad enim individuaalset lähenemist ja tihti on lahenduste leidmine kahepoolne aeganõudev protsess. Igasse äriprojekti sisuliselt süvenedes saame finantseerimisel abiks olla ka lühema ajalooga ettevõtetele.

Küsi lisa: www.unicreditleasing.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960