Autor: Põllumajandus.ee • 21. mai 2019

Õigeaegne umbrohutõrje maisil tagab suure saagi

Maisil on kõrge saagipotentsiaal, suur energiasisaldus ning kasvatamiseks sobivad erinevad mullatüübid. Kuna mais on kõrgekasvuline ja seda on suhteliselt kerge kasvatada, siis kaldutakse arvama, et maisi umbrohutõrje ei ole nii oluline ja on sama lihtne kui suviodra umbrohutõrje. See on aga kahjuks vale arvamus. Maisi maksimaalse saagikuse saamiseks peab maisipõld olema umbrohuvaba külvamisest kuni koristuseni välja.
Õigeaegne umbrohutõrje maisil tagab suure saagi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Mais on kasvu algstaadiumis väga tundlik umbrohtude suhtes, kuna umbrohud kasvavad kiiremini ning suudavad maisi kasvu piisavalt alla suruda ja sellega saagipotentsiaali tugevalt vähendada. Lisaks sellele vähendavad umbrohud maisi silo söödaväärtust.

Maisile meeldib saada külvatud sooja ja pehmesse mulda, mille temperatuur võiks olla minimaalselt 8 kraadi. See temperatuur ei tohiks peale külvamist enam langeda. Muidugi ei saa me kontrollida öökülma ohtu ja vihma, aga me saame kontrollida umbrohtusid.

Paljud ei kahtle selles, et must pind neelab rohkem soojust kui valge pind. Selle teadmise saab üle viia maisipõllule. Kui maisil on 3-4 lehte ja põld on kaetud umbrohtudega, siis mullatemperatuur langeb ning mais hakkab unistama jälle temperatuuri tõusust, et saaks uuesti kasvama hakata. Kui põllul on olnud öökülm ja samuti on sadanud vihma, siis päike hakkab maapinda soojendama palju kiiremini just umbrohuvabal pinnal, mille tõttu ka põld soojeneb kiiremini. Umbrohurikkal põllul toimub mulla soojenemine palju aeglasemalt.

Põldude võrdlus.
Foto: Nordisk Alkali AB

Korralik umbrohutõrje on maisil väga oluline. Meil on reeglina mai lõpus ja juunikuu alguses väga kuiv ning umbrohud kasutavad ära mullas oleva niiskuse, mille hoopis mais võiks ära kasutada. See on veel üks hea näide, miks on oluline hoida maisipõld taimede kasvu alguses umbrohtudest puhas.

Kui umbrohud on 2-3 lehe faasis, siis selleks, et saavutada herbitsiididega soovitud tõrjeefektiisus, tuleb kasutada täiskulunorme, kuid on oht, et umbrohud on muutunud juba liiga suureks ning herbitsiidid ei saavuta soovitud tulemust. Kui neist mõned peaksid ellu jääma, siis see on suur oht resistentsuse ohu välja kujunemiseks kasutatud toimeainete suhtes.

Seetõttu on hea soovitus ajastada herbitsiidiga pritsimine vastavalt umbrohtude suurusele, võimaluse korral teha jagatud pritsimine ja lisada paagisegudesse erineva toimeviisiga toimeaineid. Varajane pritsimine annab kasu nii rahaliselt kui parema tulemuse efektiivsuse koha pealt.

Jagatud pritsimise korral on võimalik esimesel pritseringil kasutada laialeheliste umbrohtude tõrjumiseks parimaid herbitsiide, mis annab kindlasti eelise soovitud tulemuse saavutamiseks. Kõrrelised umbrohud tärkavad reeglina hiljem ning seetõttu on oluline kasutada teises pritseringis herbitsiidi, millel on toime kõrreliste vastu.

Mõned olulisemad herbitsiidide toimeained maisil kasutamiseks:

Mesotrioon on väga tugev toimeaine, mida kasutada maisil, sest sellel on süsteemne toime ja samuti tagasihoidlik mullamõju.

Püridaat on kontaktne toimeaine, millel on erinev toimeviis ja lisaks suurendab paagisegudes mesotriooni mõju, mille tulemusena on umbrohu tõrjespekter efektiivsem ja laiem.

Nikosulfuroonil on väga hea toime kõrreliste ja mitmeaastaste umbrohtude suhtes, samuti tõrjub mõnda laialehelist umbrohtu.

Põldude võrdlus.
Foto: Nordisk Alkali AB

Olulisemad soovitused maisi pritsimiseks (L/ha):

Umbrohtudel on 2 pärislehte:

1,5 L/ha Temsa SC + 0,5 L/ha Onyx

10-12 päeva peale esimest pritsimist, aga olenevalt maisi suurusest:

0,5-0,75 L/ha Samson Max 6 OD

Uuri lisa:

Nordisk Alkali AB

www.nordiskalkali.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960