Autor: Põllumajandus.ee • 11. juuni 2019

Kuumastressi ja energiapuuduse vastu saab abi

Kas teie karjas oli sel kevadel vähem vasikaid planeeritust? Kas selle põhjuseks võib olla liiga soe suvi ja loomade kuumastress? Anu Ait pakub välja lahenduse, kuidas seda probleemi ennetada.
Kas teie karjas oli sel kevadel vähem vasikaid planeeritust?
Foto: Pixabay

Lehma tootmistsüklis on perioode, kus tema energiatarve on tavalisest suurem. Sel ajal on mõistlik jälgida looma käitumist erilise hoolega, sest energiapuuduse süvenemine võib kaasa tuua ebasoovitavaid tagajärgi. Samuti suureneb kuuma ilmaga mõnede mineraalelementide vajadus. Jälgida tuleks eelkõige naatriumi ja kaaliumi, aga ka magneesiumi, fosfori, soola (NaCl) sisaldust ratsioonis.

Näiteks 540 kg kaaluva ja ca 30kg piima lüpsva lehma tarve oleks: kaaliumi 1,4%, naatriumi 0,45% ja magneesiumi 0,3% kuivaines. Tähelepanu tuleb pöörata nende mineraalelementide olemasolule söödas.

Nutex 69 Sweet on kvaliteetne linaseemne baasil valmistatud täiendsööt, mis sisaldab linaõli. See toetab energiavaesel ajal looma organismi maksimaalselt. Mineraalainete vajaduse katmiseks ratsioonis soovitame kasutada Anu Aidas toodetud mineraale.

Poegimiseelne ja -järgne aeg on suurima energiatarbega

Kui lehm on viimaseid nädalaid tiine, ei taha ta eriti palju süüa, kuid just sel ajal on ülioluline saada kätte vajalikud toitained. Peab ju loom poegimiseks jõudu koguma. Samuti on vaja anda lehmale täiendavat jõudu laktatsiooni alguses, kuna poegimine on tema organismi kurnanud ning toitainete puudus on kõige suurem. Peale poegimist on loomade söömus madal ning kvaliteetse toiduga on vaja energiakadu kompenseerida.

Kuidas mõjutavad loomi suvised soojakraadid?

Farmides tuleb suvisel perioodil eriti tähelepanelik olla. Mis juhtub loomadega, kui temperatuur tõuseb laudas üle 20 kraadi? Nad muutuvad silmnähtavalt loiumaks ja aeglasemaks ning nende immuunsus langeb. Loomad söövad sel ajal tunduvalt vähem, joovad rohkem ning nad ei liigu nii palju.

Kuumastressi ja energiapuuduse esimene ebasoovitav tulemus on vähesest söömusest tingitud piimatoodangu langus. Lisaks võivad looma madala aktiivsuse ja vähese liikumise korral jääda tähelepanuta tema innatunnused. Kui energiat on vähe, siis on need tunnused tihti tavapärasest nõrgemad. Seega vajavad suvisel perioodil loomad erilist tähelepanu ja kontsentreeritumat sööta, et vähesest söödud kogusest vajalikud ained kätte saada.

Nutex 69 Sweet täiendsööda abil on võimalik piimatoodangu langust vältida

Täiendsööt Nutex Sweet on mõeldud just eelpool kirjeldatud olukordades loomade organismi toetama. Kui lehm ei saa kvaliteetset täiendsööta, siis lüpsab ta omaenda kehavarude arvelt, see omakorda põhjustab looma kõhnumist ning toodangu langust. Täiendav energia kindlustab aga suurema laktatsiooni.

Veel mõned põhjused, miks just seda sööta eelistada:

Nutex Sweet sisaldab linaõli. See annab söödale oluliselt kõrgema energeetilise väärtuse.

•Linaõli on teadaolevalt kõige suurem taimne Omega-3 rasvhapete allikas.

•Omega-3 rasvhapped stimuleerivad viljakust

oRohkem primaarseid folliikuleid

oSuuremad folliikulid

oRohkem progesterooni

oSoodsam emaka keskkond embrüo arenguks

Nutex Sweet vähendab koormust looma maksale, kuna täiendsöödas sisalduvad suhkrud imenduvad soolestikust ega vaja maksas ümbertöötlemist. Efektiivsem imendumine tagabki selle, et ka vähesest söödast saab lehm temale vajalikud toitained kätte.

Nutex Sweet tagab kõrgema piimatoodangu. Tulenevalt suuremast energiasisaldusest tõuseb toodangus ka valgu osakaal. Nii ei kasva mitte pelgalt toodangu hulk, vaid paraneb ka toodangu kvaliteet.

Kokkuvõttes tasub olla tähelepanelik ning toetada loomi ajal, kus energiatarve on suurem. Kasu, mis sellest tõuseb ületab kulusid olulisel määral. Terve ja tugev kari on tähtis mitte pelgalt farmerile endale, vaid ka kõigile teistele inimestele, kuna just seeläbi jõuab eestimaalaste lauale kvaliteetne toit.

Rohkem infot toote kohta: Nutex 69 Sweet

Loe lisaks: Oomega 3 rasvhapete positiivne mõju toodangule ja sigivusele

Küsi lisa: Anu Ait OÜ, tootmisjuht Rivo Pent, e-post: [email protected], tel. +372 516 895.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960