Autor: Põllumajandus.ee • 21. mai 2020

Millistele katsetele keskendub Eesti tipptegijate virtuaalne põllupäev 11. juunil?

Virtuaalne põllupäev toimub 11. juunil leheküljel põllupäev.ee.
Foto: Bayer
Bayer ja Yara on sel aastal rajanud Valgamaale Puide talu ja Lääne-Virumaale Viru Seemne talinisu ja talirapsi põldudele taimekaitse ja väetamise katsed, mis keskenduvad fungitsiidide maksimaalsele võimekusele ja võtavad fookusesse kevadise väetamise tähtsuse. Virtuaalne põllupäev toimub 11. juunil leheküljel põllupäev.ee.

Bayer tõestab katsetega fungitsiidide maksimaalset võimekust

Maksimaalset põldude saagipotentsiaali ei ole võimalik realiseerida ilma võimsate fungitsiidideta. Kvaliteetne seemnematerjal, täiuslik väetamisplaan ning taimekasvatusvõtted kultuurtaimede kasvujõu soosimiseks on iga põllu saagi aluseks. Fungitsiidid aga kindlustavad, et kogu panustatud aeg ja ressurss tooks igalt hektarilt tagasi oodatud saaginumbri ja enamgi veel.

Puide talu ja Viru Seeme talinisu- ja talirapsikatsed on rajatud just eesmärgiga praktiliselt ja suurtel tootmispõldudel tõestada, et efektiivsed fungitsiidid on kindel garantii saagipotentsiaali realiseerimiseks. Selleks kasutatakse nii talinisu kui talirapsi katsepõldudel pigem fungitsiidide registreeritud kasutusnormide kõrgemaid kulunorme. Sellise lähenemisega tõestatakse, et läbimõeldud korraliku fungitsiidide kulunormi kasutamisel on võimalik hoida taimed kogu hooaja vältel haigustest nõrgestamata. Lõpptulemusena tõestatakse fungitsiidide mõju ka katsepõldude saagi kogunäitajate tulemustes, nii tonnides kui kvaliteedinäitajates.

Talirapsi katsetes on fookus kevadisel taimede kasvu reguleerimisel kaks-ühes kasvuregulaator-fungitsiidiga Tilmor, millega tagatakse konkurentsitult parim haiguste tõrje kõigi oluliste majanduslikku kahju tekitavate rapsihaiguste vastu. Õitsemisaegselt ajastatakse õige tõrjeaeg fungitsiidiga Propulse, mis tagab täieliku tõrje valgemädanikule ja kuivlaiksusele. Kui juurde lisada veel Dekalb rapsisortide tugevused, nagu näiteks kõtrade purunemiskindlus ja vastupidavus stressitingimustele, on võimalik saavutada rapsipõldudel kõrge õlisisaldusega saak.

Talinisu põldkatsetes saadakse võrrandiga 1+1 vastuseks 3 ning seda fungitsiididega Input ja Ascra Xpro. Need fungitsiidid on end juba varasematel aastatel tõestanud kogu Eestis erinevatel teravilja tootmispõldudel. Virtuaalse põllupäeva talinisu katsetes tuuakse välja mõlema fungitsiidid tõeline võimekus.

Yara katsed panevad rõhku taliviljade kevadväetamise tähtsusele

Väetamise poole pealt keskendutakse virtuaalse põllupäeva katsepõldudel samuti taliviljadele, täpsemalt siis talinisule ja talirapsile. Eesmärgiks ei ole näidata ainult ühe toote efektiivsust, vaid kompleksse väetamise koosmõju, sest nii nagu põllumajanduses üldiselt, tuleb pidevalt arvestada mitmete tegurite kooslust, nii on see ka väetamises.

Kuna sügisesed väetamised on põllumeeste poolt juba tehtud vastavalt nende tõekspidamistele, siis keskendub Yara siinkohal kevadise NPK kasutamisele, NS lämmastikväetistega täiendväetamisele ning leheväetistele. Varakevadise NPK kasutamisega soovitakse veelkord näidata selle mõju taliviljadele ning seda just „värske“ fosfori ja kaaliumi lisamise vaatenurgast. Antud praktika on viimastel aastatel üha laialdasemat kasutust leidnud ning positiivset tulemust toonud. NS väetistega täiendväetamisel keskendutakse mõlema kultuuri jaoks spetsiaalselt välja töötatud toodetele – teraviljadel YaraBela AXAN ja talirapsil YaraBela SULFAN. Oluline on, et lämmastik saaks kindlasti antud ühes graanulis koos väävliga, et tagada võimalikult efektiivne lämmastiku kasutamine taimede poolt ning hoolitseda selle eest, et üleliigset lämmastikku ei satuks keskkonda.

Leheväetiste puhul on fookuses taas kultuuri vajadusest lähtuvad tooted - teraviljadel YaraVita Gramitrel ja talirapsil YaraVita Brassitrel. Lisaks veel Kombiphos’i kasutamine varakevadel, et anda taimedele lehekaudse fosforiga lisa energiasüst juurestiku arendamiseks. Samuti ka boori kasutamine nii rapsil, kus tema olulisus on laialdasemalt teada, kui uudisena ka teraviljadel, mis on viimase aasta kuumem teema.

Virutaalne põllupäev annab Eestimaa põllumeestele uudse võimaluse, kuulda kõikide ülalmainitud teemade kohta ja olla n.ö. „kättpidi“ katsetele lähemal kui kunagi varem, olles tegelikult hoopis kodust lahkumata kaugemal.

Osale kindlasti Eesti tipptegijate virtuaalsel põllupäeval, mis toimub 11. juunil.

Üritus toimub eelregistreerimisega, seega pane end aegsasti kirja leheküljel põllupäev.ee!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960