Autor: Põllumajandus.ee • 23. november 2020

Smart Farm esitleb: keskkonda ja loomade tervist säästev põrandakate

Smart Farm esitleb: keskkonda ja loomade tervist säästev põrandakate
Foto: Dimedium AS
Lonked ja probleemid sõrgadega on piimafarmide üks peamistest kuluallikatest. Lisaks ravikuludele vähendavad need ka loomade karjaspüsimist ja piimatoodangut. Sõrgade tugev tervis algab aga lehma elukeskkonnast. Niiskus ja saastumine põhjustavad nakkusi ning libe ja ebasobiv pinnas sõrgade vigastusi. Kõik see mõjutab looma tootlikku eluea pikkust.

Bioret Agri Magellan naturaalkummist põrandakate hoiab sõrad kuivad, elimineerides tõhusalt farmides esinevad sõrapatoloogiad, parandab loomade üldist heaolu ja vähendab ammoniaagiheidet. Selle tulemuseks on suurenenud tootlikkus ja märgatav kulude kokkuhoid. Revolutsiooniline põrandakate on korduvalt auhinnatud nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides.

Hollandis läbi viidud laiapõhjalise uuringu tulemused kinnitavad, et Magellani aktiivne põrandakate on optimaalses vastavuses viie olulise kriteeriumi osas – haardumine, pinnaprofiil, kõvadus, puhastamise lihtsus ja tõhusus niiskuse kõrvaldamisel.

Magellani isekuiveneva põrandakattega toimub vedelike ärajuhtimine ja sõrgade õhutus – õhk pääseb ligi ka sõrgade interdigitaalsele piirkonnale. See saab toimuda, kuna põrandakattel on:

•Kitsad kanalid pealispinna surve leevendamiseks ja äravoolu tekitamiseks

•Mediaankanalid paremaks õhutuseks ja vedelike ärajuhtimiseks

•Pikikanalid vedelike hoiustamiseks

Vedelike tõhus ärajuhtimine vähendab märkimisväärselt ammoniaagiemissiooni. Emissiooniheite uurimise osas on Holland maailmas esirinnas. Nende sõltumatu organisatsiooni Meet ID eesmärk on aidata kaasa meetmetele, mis viivad ammoniaagi heitkoguseid vähendavate innovaatiliste toodete kiire ja usaldusväärse sertifitseerimiseni loomakasvatussektoris.

Meet ID poolt Hollandis läbi viidud uuringutes võrreldi betoonpõranda ning Magellani aktiivpõranda kasutamisel tekkivaid ammoniaagiheite näitajaid. Tulemused näitasid, et Magellani põrandate puhul on emissioonide eralduvus 42% väiksem – vahemikus 6,8-7,5 kg lehma kohta aastas.

Tulemused näitasid, et Magellani põrandate puhul on emissioonide eralduvus 42% väiksem.
Foto: Dimedium AS

Sellest lähtub, et Magellan aktiivpõrandakatte äravoolukanalitel on selge, tugev ja püsiv mõju ammoniaagiemissioonide vähendamisele. Meetod on kooskõlas ka Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Euroopa Majanduskomisjoni Hea Põllumajandustava raamjuhendiga. Dokument annab muuhulgas järgnevaid juhiseid meetmete osas, millega vähenda piima- ja lihaveiselautadest pärit NH₃ heidet: „Piima- ja lihaveiselautades rakendatav „soontega põranda” süsteem, kus kasutatakse „hammastega” skreepereid, on usaldusväärne tehnoloogia NH3 heite vähendamiseks. Soontes peaksid olema avad, mis võimaldavad uriini äravoolu. Võrreldes tavalise süsteemiga on võimalik saavutada 25% kuni enam kui 40% suurune NH3 heite vähenemine, eeldusel et puhastamine toimub regulaarselt.“

Magellani matt tagab loomadele kindla jalgealuse.
Foto: Dimedium AS

Kalkulatsioonide kohaselt on Magellan aktiivpõranda installeerimise investeeringu tasuvus 18 kuud. Matt on vastupidav ja talub ka suuri temperatuurikõikumisi, sh miinuskraade ning ei muutu libedaks ka aastatepikkusel kasutamisel. See tagab loomadele kindla jalgealuse – nende liikumine on mugavam ja kehahoiak loomulikum kui betoonpõrandal.

Magellan aktiivpõrandakate sõnnikukäikudesse ja lüpsiplatsi ootealale on tark investeering oma piimalehmade tervisesse. Loomade sõraprobleemid ja kulu veterinaarravile väheneb, nad püsivad kauem karjas ning nende tootlikkus suureneb. Samuti väheneb märkimisväärselt ammoniaagiheide.

Uuri lisa meie uuelt kodulehelt www.smartfarm.ee

SmartFarmi projektijuht Sven Saal, tel. 5561 1704, e-post: [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960