Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 30. juuni 2022

Kodune toidutootmine on kasvav trend

Viimastel aastatel oleme pidanud rinda pistma nii koroonapiirangute kui ka elukalliduse tõusuga, mis on mõjutatud suuresti sõjaolukorrast maailmas. See on pannud meid ümber hindama seniseid tegevusi ja väärtusi.

Elu maal on muutunud populaarsemaks ja sellega seoses on kasvanud ka aiasaaduste kasvatamine, hobilinnukasvatus ning mesilaste pidamine. Mitte ainult maakodud pole muutunud populaarsemaks vaid eelistatakse ka enda kasvatatud, toodetud puhast toitu. Linnas elamine ei välista oma aianurka, mesitaru või linnumaja. Ebastabiilne olukord maailmas nõuab oma toidutagavara olemasolu ning ise aiasaaduste kasvatamine või loomapidamine on hea viis selle kindlustamiseks.

Scandagra kauplused varustavad nii väiksemaid kui ka suuremaid loomakasvatajaid ja põllumehi. Sel aastal oleme oma sortimenti välja töötades fookusesse võtnud just hobikorras tegutsevate väiketootjate vajadused. Uuendatud tootevalikus on väikepakendis väetised k.a mahetootmisele, lisaks 20 kg pakendis söötadele ka väiksemas 10 kg pakendis söödad munakanadele, tibudele ja küülikutele ning sertifitseeritud meetaimede- ja muruseemned.

Mee tootmine vajab mitmekesist taimevalikut

Registreeritud mesilasperede arv on viimase kümne aastaga peaaegu neljakordistunud. Sel aastal taotles mesilasperede toetust 2001 mesinikku 39558 mesilasperele. Mesilastele on oluline, et meetaimede valik oleks mitmekesine. Meetaimedelt korjavad mesilased nektarit ja õietolmu. Mitmekesisem taimede valik tagab ka parema ja ühtlasema korje. Seetõttu on oluline, et ümberkaudsetel põldudel valitseks liigirikkus ning oleks millest mett ja taruvaiku toota. Scandagra tootevalikust leiab spetsiaalsed meetaimede segud, erinevad ristikud (valge, roosa, punane), valge mesika ning keerispea seemned. Tegemist on sertifitseeritud seemnetega, mis tagab et seeme on kontrollitud ja kvaliteetne.

Hirm hinnatõusu ees paneb ise toitu kasvatama

Kui paar aastat tagasi märkasime hobilinnu ja -loomakasvatuse populaarsuse kasvu seoses koroonapandeemiaga siis sel aastal on kasvanud inimeste teadlikkus seoses kriisiga maailmas. Telo Talu OÜ omaniku Elo Knighti sõnul on umbes 50% nende klientidest uued hobikanapidajad, kes varem kanadega tegelenud ei ole. Toiduainete hinnatõus ning hirm kättesaadavuse osas on andnud tõuke olla valmis ka raskemateks aegadeks, varustada iseennast vajalikuga ning mitte olema nii palju sõltuvuses välistest allikatest. Scandagra toodab kvaliteetseid täis- ja täiendsöötasid nii erinevatele kodulindudele kui ka küülikutele, sigadele, veistele, hobustele, lammastele ja karpkaladele. Söödad on välja töötatud nii, et oleks tagatud toitainete optimaalne omastatavus, mis kindlustab loomade ja lindude maksimaalse produktiivsuse minimaalse söödakuluga.

Muna, liha, mesi ja isekasvatatud aiasaadused on ühed peamised allikad, kust võiksime kätte saada eluks vajaliku. Lisaks maitseb oma ja värske alati paremini ning jääb ka isetegemise rõõm!

Väiketootja leiab kõik vajaliku lindude, loomade, mesilaste ja taimede rõõmustamiseks Scandagra e-poest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960