26. aprill 2023

Kuidas saavutada rapsipõllu efektiivne umbrohutõrje?

Nagu alati algab kevad põllumehele ja agronoomile põllukülastustega, et hinnata taimede seisundit pärast talvitumist. Lisaks tuleb vaadata, millised umbrohud on talvitunud ja kas soojemate temperatuuride saabudes on ka umbrohud juba tärganud.

Meenutades mullust augustit, mis algas põua ja üsna kõrgete temperatuuridega, siis sellised ilmastikuolud olid väga soodsad koristustöödeks, kuid talirapsi külviks ebasobivad, räägib põhjalikult Corteva Eesti müügiesindaja Priidu Adrijan.

Sademete nappuse tõttu võttis rapside idanemine aega ja tulemuseks olid väga ebaühtlaselt tärganud taimed ning ebaühtlaselt idanenud põldudel oli taliraps väga erinevates kasvufaasides. Ei olnud harvad juhud, kus ühes põlluosas oli raps jõudnud juba kahe pärislehe faasi, teises põlluosas aga alles tärganud või tärkamas. Põllul tekkinud tühimikud täitis umbrohi, kus see võis vabalt kasvada. Rapsi ebaühtlane tärkamine tekitas aga raskusi taimekaitsetööde planeerimisel.

Foto: Priidu Adrijan Corteva

Millist herbitsiidi ja kasvuregulaatorit kasutada ebaühtlaselt idanenud põldudel?

Ebaühtlaselt idanenud põllul on väga oluline valida õiged tooted, mis on kasutamise osas piisavalt paindlikud. Talirapsi efektiivne umbrohutõrje on väga oluline juba sügisel, et väikesel tärganud taimel ei tekiks konkurentsi toitainete ja valguse osas. Talirapsi külvamist alustatakse enamasti augusti alguses, see tähendab, et raps peab kasvama ja kosuma kolm kuud kuni taimik oktoobri lõpus, novembri alguses õigesse talvitumisfaasi jõuab. See periood on piisavalt pikk, et ka umbrohi saaks idaneda ja konkureerida rapsitaimega toitainete, ruumi ja valguse pärast. Varajases kasvufaasis taliraps talub umbrohtu väga halvasti. Taim areneb seetõttu aeglaselt ja nõrgalt, mis omakorda võib halvendada tema talvitumisvõimet. Seetõttu on agronoomiliselt õige ja väga oluline talirapsi umbrohutõrje teha juba sügisel.

Selge on see, et möödunud sügis polnud mullaherbitsiidide kasutamiseks soodne, kuna talirapsi külvi järgselt ei olnud mullas piisavalt niiskust, mis vähendab mullaherbitsiidide efektiivsust. Sellistes tingimustes oleks üheks võimalikuks umbrohutõrje lahenduseks toode nimega Belkar, mis on mõeldud ainult sügiseseks kasutamiseks, sest ta on tärkamisjärgne talirapsi herbitsiid.

Kasutusaeg on paindlik - alates kolmest pärislehest kuni üheksa või enama pärisleheni (alates BBCH 12 - BBCH 19). Paagisegus Belkartit koos Metazamixiga segades saab kõige laiema umbrohutõrjespektri turul. Antud segu saab kasutades alates rapsi 3-4 pärislehe kasvufaasist ja tõrjutud saavad umbrohud nagu: rukkilill, kesalill, magunad, virn, iminõgesed, konnatatar, kurerehad ja paljud teised, sealhulgas ristõielised umbrohud. Oluline aspekt on see, et selle herbitsiidisegu efektiivsus ei sõltu mulla niiskusest ja külvitehnoloogiast.

Foto: Diana Peedel Corteva

Sügisel tegemata jäänud umbrohutõrje korral ei ole veel kõik kadunud

Juhul kui, kui umbrohutõrje jäi sügisel tegemata või kui selle mõju jäi ebapiisavast mullaniiskusest madalaks ning põldudel on umbrohtusid, mis sügisest üle talvitunud, on Corteva Agriscience´l lahendus siiski olemas.

Üheks selliseks lahenduseks on herbitsiid – Korvetto, mis võitis möödunud kevadel põllumeeste seas usalduse ja populaarsuse suurte, talvituvate umbrohtude, eriti rukkilille, magunate, kesalille ja virna tõrjeefektiivsusega. Korvetto sisaldab kahte toimeainet, üheks neist on metüülhalauksifeen ehk Arylex Active, mis on üks uusim ja uuenduslikeim toimeaine turul. Arylex Active tõrjub väga tõhusalt umbrohtusid nagu magunad, iminõgesed, virn, kurerehad, punandid jne. Teine Korvetto toimeaine on klopüraliid, mis on juba hästi tuntud herbitsiididest nagu Lontrel ja Galera. Klopüraliid on väga efektiivne kesalille, rukkilille, ohaka, puju, võilille jne tõrjel. Mõlemad toimeained kuuluvad sünteetiliste auksiinide rühma, mis tähendab madalat resistentsuse riski. Tänu nende kahe toimeaine kombinatsioonile on Korvetto kõige laiema umbrohutõrje spektriga herbitsiid, mida saab kevadel kasutada. Korvetto on kasutamiseks ainult talirapsis, kasvufaasi vahemikus varsumine (BBCH 30) kuni õiepungade moodustumiseni (BBCH 50). Korvetto kulunorm on 1 l/ha ja kõige optimaalsem kasutusaeg on siis, kui õhutemperatuur on üle +10°C.

Herbitsiidid Lontrel ja Galera on samuti tõhusad lahendused kevadiseks kasutamiseks nii talirapsi kui ka suvirapsi puhul. Herbitsiid Lontrel tagab suurepärase tõrje umbrohtudele nagu rukkilill, kesalill, puju, ohakas, võilill, ristirohi ja muud umbrohud nii tali- kui ka suvirapsist. Samuti tõrjub herbitsiid Galera rukkilille, kesalille, virna, valget hanemaltsa, ohakat, puju ja muid põllul esinevaid umbrohtusid. Olgu mainitud, et herbitsiidi Galera saab kasutada veidi madalamatel temperatuuridel, alates +8-9°C.

Teine tõhus vahend suvirapsi umbrohutõrjeks on herbitsiid Metazamix. Ta tagab tõhusa tõrje valge hanemaltsa, virna, kesalille, rukkilille ja maguna vastu. Seda kasutatakse pärast külvi kuni 4 esimese pärislehe kasvufaasini.

Umbrohutõrje puhul on oluline meeles pidada, et parima tulemuse saab, kui umbrohud on väikesed ja aktiivses kasvus.

Kindlasti tuleks enne taimekaitsevahendite kasutamist lugeda läbi toote kasutamise juhend ja järgida kirjas olevaid nõudeid ja soovitusi.

Edukat uut algavat hooaega ja kohtumiseni põldudel!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960