Autor: EURORISK • 25. mai 2023

Ilm rikub saagi? Kindlusta end ilmaolude tekitatud kahjude vastu

Teame, et kevadine hooaeg tähendab palju tööd, mistõttu tahame säästa Teie aega ja võtta kindlustusriskide juhtimine enda peale. Põlluharijate käekäigu eest hoolitsemine on EURORISKi põhiülesanne, igal aastal seisame silmitsi kahjudega, mida põllumehed kannavad.

Miks on saagikindlustus vajalik?

Selleks, et põllumajandustootmine oleks ennustatav ja prognoositav, on tarvis vähendada riske, mis valmistavad põllumajandustootjatele aina muresid ja üllatusi. Palju riske saab maandada oskusliku majandamisega, kuid põllumajandust ohustavad asjaolud, mida ei ole võimalik mõjutada - need on ilmaolud. Iga aasta toob üllatusi ja esinevad ohud hea saagi saamiseks. Saagikindlustus pakubki kindlustuskaitset looduse poolt põhjustatud kahjude eest.

Miks on saagikindlustus kasulik?

Esiteks ei saa ennustada ilmaolude mõju ning need võivad tekitada põllumajandustootjatele olulist kahju. Kaitset selliste kahjude eest pakubki saagikindlustus.

Teiseks Euroopa Liit tagab põllumajandustootjatele toetust riskide juhtimiseks, mis aitab põllumajandustootjatel osta saagikindlustust PRIA põllumajanduskindlustuse toetusega. PRIA hüvitab kuni 70% kindlustusmakse summast.

Millist kindlustuskaitset pakub saagikindlustus?

Saagikindlustus pakub kindlustuskaitset ilmaolude põhjustatud kahjude vastu. Tavaliselt tekitab kõige suuremat kahju rahe, mis võib näiteks laastada peaaegu küpse rapsipõllu 100% ulatuses. Viimastel aastatel on aina aktuaalsemaks muutunud põud ning olukorra paranemist ei ole oodata ka tulevikus. Taliteravilja ohustab talvine külm, kuid hästi talvitunud viljapõlde võivad ohustada järsud temperatuuri muutused kevadel. Tugevad vihmahood ja torm lamandavad viljapõlde ja vähendavad oluliselt suvist saaki. Aastast aastasse suureneb kindlustatud põllumajandustootjate arv ning suureneb ka pakutud kindlustuskaitse ulatus.

Miks valida saagikindlustus?

Saagi hind kasvab, saavutades aina uusi rekordeid, sellest tulenevalt tekitavad saagi kahjustused aina suuremat kahju. Põllumajandustootjad valivad antud kindlustuse oma kohustuste täitmise ja talupidamise stabiilsuse tagamiseks. Kusjuures, tänu PRIA toetusele, moodustab kindlustus ainult väikese osa kuludest.

Kuidas määratakse kindlustushüvitis kahjude tekkimise korral?

Antud kindlustustoote arendamise käigus on töötatud välja selged ja arusaadavad kriteeriumid kahjude suuruse täpseks arvutamiseks ja hüvitise väljamaksmiseks. EURORISKi kindlustusmaaklerid selgitavad teile, millist kindlustuskaitset pakume ja kui suur on kindlustushüvitis. EURORISK aitab vormistada dokumente ning meie spetsialistid on teie kõrval põldude hindamise ja kindlustushüvitise väljaarvutamise ajal.

Põllumajandusettevõtjad saavad kindlustada erinevaid riske:

Rahe – sademed jäätera kujul. Kindlustatud risk on realiseerunud siis, kui on tuvastatud, et põllukultuuride otsesed kahjustused on tekkinud rahe tagajärjel (st hakitud, painutatud, purustatud, kahjustatud, hävinenud, seemned välja pekstud).

Vihm – sademed veepiiskade kujul, mis langevad 15 minutiga vähemalt 15 mm ühe m2 kohta või 24 tunni jooksul üle 50 mm ühe m2 kohta. Kindlustusrisk on realiseerunud kui on tuvastatud, et põllukultuuride otsesed kahjustused on põhjustatud vihma tagajärjel (st murdunud, ligunenud, hävinenud, seemned ja kaunad kahjustatud) või vihma põhjustatud pinnase erosiooni tagajärjel (põllukultuurid on mullast väljas või jäänud mulla alla).

Torm – tuul tugevusega vähemalt Beauforti skaala tase 8 või 17,2 m/sekundis ja võib selgelt järeldada, et põllukultuuride kahjustused on põhjustatud tormist. Kui tuule kiirust ei ole võimaik kindlustatud põllu asukohas kindlaks teha, siis loetakse, et torm on aset leidnud juhul, kui selle asukohas olevad hooned, puud ja objektid olid eelnevalt ideaalses seisukorras ja pärast tormi on need kahjustatud. Tormi risk on realiseerunud, kui põllukultuurid on tormi otsese mõju tagajärjel kahjustunud või hävinenud (ära puhutud, murdunud, saak küljest ära raputatud, kõrvad ja kaunad katki läinud).

Vihma või tormi tagajärjel tekkinud lamandumise korral (maha muljutud, painutatud varred), kui taim on kasvufaasis 59–85AS, määratakse hüvitise suuruseks 10–15% kindlustussummast sõltuvalt sellest, millises taime kasvujärgus on lamandumine toimunud.

Põud (mulla niiskuse defitsiidi indeks): mulla niiskuse defitsiidi/ülejäägi indeksi täheldatud väärtus kindlustuspoliisil märgitud perioodil. See määratakse ala satelliitmõõtmisel ja tulemuse võrdlemisel sellel alal viimase 20 aasta jooksul registreeritud mullaniiskusega. Kindlustus kehtib kevadel ja suvel taime kasvamise ajal.

Ühtlasi tuletame meelde, et PRIA hüvitab kindlustusmaksed 70% ulatuses.

Kahjud hüvitatakse järgmises mahus:

• Vihma, tormi ja rahe korral kuni 100% olenevalt tekkinud kahjust.

• Lamandumise korral 15% või 10% kindlustussummast olenevalt kasvufaasist. Omavastutus 0%.

• Põua korral % põllu väärtusest olenevalt mulla niiskuse defitsiidi suurusest.

Et saada teada, kui palju teie ettevõtte saagikindlustus maksab, arvutage see siin: AGRO KALKULAATOR või võtke ühendust meie spetsialistidega, kes koostavad teie vajadustele vastava pakkumise!

Vaata ka teisi pakutavaid põllumajanduslikke kindlustustooteid: agro.eurorisk.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960