Autor: Bayer OÜ • 26. mai 2023

Agronoom: taimehaigused aastatega muutunud ei ole, kuid nakatumine on intensiivsem

Eesti põldudel levinumad nakkushaigused on nisu puhul nisu-pruunlaiksus, helelaiksus ja jahukaste, odral võrklaiksus ja äärislaiksus ning rapsil fomoos ja valgemädanik. „Haigused aastatega muutunud ei ole, kuid muutunud on nakatumise intensiivsus,” ütleb Bayer OÜ agronoom-müügiesindaja Tõnu Kastepõld.

Ta nendib, et ohukohaks on põllud, kus kasvatatakse aasta-aastalt ainult teravilja. Eriti levivad sellisel juhul juurehaigused, mis ebasoodsatel tingimustel mõjutavad oluliselt nii taime tervist kui ka hiljem saagikust. Lisaks on nendel põldudel ka teiste eelnevalt mainitud haiguste surve suurem.

Haiguste levik sõltub peamiselt kasvutingimustest, eelkõige ilmastikust. Haigused levivad kõige intensiivsemalt, kui kliima on niiske ja soe. Kastepõllu sõnul on väga oluline jälgida ka viljavaheldust ning vältida teravili teravilja järgi kasvatamist. Samuti on tähtis korralik agrotehnika.

Üheks levinumad haiguseks on teraviljade puhul pruunlaiksus. Tegemist on seenhaigusega, mida põhjustab patogeen Pyrenophora tritici-repentis. „Nakatunud taimel tunneb ära lehtedele ilmunud heledate laikude järgi, mille keskel on üksik pruun täpp. Pruunlaiksus on väga kiire levikuga, esimeste haigustunnuste avastamisel võib juba 2-3 päeva pärast olla nakatunud terve leht, mis hakkab kannatama vee- ja toitainevarustatuse all. Haigus põhjustab saagikadu, mis võib ulatuda kuni 50 protsendini,” hoiatab Kastepõld. „Nakatumist soodustavad niiskus ja soe temperatuur ning efektiivsemad tõrjevõtted selle haiguse puhul on nakatunud kõrrejäänuste hävitamine põllul ning fungitsiid Ascra Xpro, mis sama edukalt võib kasutada ka helelaiksuse tõrjeks.”

Ascra Xpro on ennetava ja raviva toimega fungitsiid. Tegemist on laia toimespektriga ja pika toimeajaga taimekaitsevahendiga, mis võimaldab tõrjuda kõiki majanduslikult olulisi taimehaigusi tali- ja suvinisul, tali- ja suviodral, kaeral, rukkil ja tritikalel. Ascra üks toimeaine on fluopüraam, mis tänu kiirele STOP efekti omadusele, peatab juba lööbinud haiguse arengu taimes.

Oluline on Kastepõllu sõnul, et pritsimine tehtaks ajaliselt ja tehnoloogiliselt õigesti. „Kõige parem on tõrjet teha ennetavalt või koheselt esimeste haigustunnuste ilmnemisel. Jälgida tuleb ka vahet T1 ja T2 pritsimistel, et see ei lähe suuremaks kui neli nädalat. Kui kahel haigustõrje ringil on liiga suur vahe, võivad haigused taimes võimust võtta juba enne T2 pritseringi läbimist.”

Ta lisab, et peale selle tasub sortide valikul valida haiguskindlamad sordid ning korralikult oma viljavaheldus läbi mõelda. Julgelt võib nõu küsida ka Bayeri spetsialistidelt. Bayer on enam kui 150-aastase ajalooga uuenduslik bioteaduste ettevõte, mille peamised tegevusvaldkonnad on tervishoid ja põllumajandus. Ettevõtte eesmärk on teha teaduse abil elu paremaks.

Fungitsiid Ascra Xpro osaleb Bayeri "Kindlusta saak 2023" kampaanias, mis kestab kuni 31. detsembrini 2023. Auhindadeks on Hedon Spa&Hotel, Euronics poe ja Reisibüroo kinkekaardid. Kampaanias osalemiseks tuleb täita registreerimisvorm ja esitada ostu kinnitavad dokumendid. Küsimuste tekkimisel võtke julgelt ühendust telefonil +372 603 1306 või e-postiaadressil [email protected].

Vaata ka www.cropscience.bayer.ee

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960