Autor: EURORISK • 30. mai 2023

Kui palju maksab saagikindlustus?

Saagikindlustus võib tunduda keeruline ja arusaamatu, kuid me tahame teha selle teile kättesaadavaks ja arusaadavaks. Vaatame saagikindlustust numbrites ja selgitame, millest koosnevad kindlustuskulud ning kuidas arvutatakse hüvitist.

Kindlustame põllumeeste tali- ja suvivilja. Iga kultuuri puhul määratakse hektari väärtus (saak t/ha X põllukultuuri hind EUR/t). See tähendab, et kindlustatakse selle saagi väärtus, mis võib kasvada ja mida põllupidaja plaanib igalt hektarilt saada. Kahjude korral arvestatakse hüvitis ka hektari väärtusest, st kui suurt kahju on eri looduslikud ohud – rahe, vihm, torm, lamandumine, põud – igal hektaril tekitanud.

Selleks, et kindlustustoode vastaks EL-i kriteeriumitele, et oleks võimalik saada PRIA toetust kuni 70% kindlustusmaksest, määratakse mittehüvitatava kahju piirmääraks 20% igast põllupinnast. Põuakindlustuse puhul näeb toode juba ette, et hüvitatakse siis, kui kahjud on 20% või suuremad.

Näide 100 ha suuruse ettevõtte kohta

Kui palju umbes maksab kindlustus rahe, vihma, tormi ja põua vastu?

Rapsi saagikus 3,3 t/ha, saagi hind 363 EUR/t, umbkaudne kindlustussumma (hektari väärtus) on 1 200 EUR. Makse ühe hektari kohta oleks umbes 60 EUR.

Talinisu saagikus 6 t/ha, saagi hind 166 EUR/t, umbkaudne kindlustussumma on 1 000 EUR. Makse ühe hektari kohta oleks umbes 40 EUR.

Kui ettevõttel on 25 ha rapsi ja 75 ha talinisu, oleks makse suurus 4 500 EUR. PRIA hüvitab kindlustusmaksest 70% ulatuses EL-i vahenditest. Pärast toetuse saamist tuleks maksta 1350 EUR, st keskmiselt oleks makse 1 ha kohta 13,50 EUR.

PRIA toetuse puhul on põllupidaja kindlustuskulud ca 1–2% põllukultuuri kasvatamiseks vajalikest kuludest (seeme, mineraalväetised, masinad, taimekaitsevahendid, tööjõud jne).

Kui kindlustatakse ainult põuarisk, oleks makse 3,3% põllu hektari väärtusest, pärast toetuse saamist (70%) aga 0,99% ettevõtte hektari koguväärtusest. Hüvitis põua korral jääb kõigil külvipindadel vahemikku 2,5–18% saagi koguväärtusest.

Milline on hüvitis kindlustusriskide puhul?

Nii talviste kui ka suviste riskide realiseerumisel võivad kahjud olla nii osalised kui ka täielikud. Meie spetsialistid aitavad teil välja arvutada iga kahju hüvitamise näite.

Et saada teada, kui palju teie ettevõtte saagikindlustus maksab, arvutage see siin: AGRO KALKULAATOR või võtke ühendust meie spetsialistidega, kes koostavad teie vajadustele vastava pakkumise!

Vaata ka teisi pakutavaid põllumajanduslikke kindlustustooteid: agro.eurorisk.ee

Loe lisaks
Ilm rikub saagi? Kindlusta end ilmaolude tekitatud kahjude vastu
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960