6. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallegg tahab Kaarma kanalad ellu äratada

Mõni nädal tagasi Väike-Maarja vallas Kaarmal pikka aega tühjalt seisnud kanalad ostnud AS Tallegg tahab hakata pärast remonti neis broilereid kasvatama.

AS Tallegg ostis tühjad kanalad viimaselt omanikult OÜ-lt Voore Mõis ja kavatseb hoonetes hakata uuesti broilerid kasvatama, kirjutas Virumaa Teataja. “Kanalad peaksid pärast rekonstrueerimist mahutama 150 000 kuni 160 000 lindu,” ütles ASi Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm.

Kaarma kanalad seisid tühjalt aastaid, kuuludes kahele järjestikku pankrotti läinud firmale. Kanakasvatust on jätkanud seni vaid Äntus asutatud firma, kes sealsed kanalad pankrotivara hulgast tagasi ostis.

Teet Soormi sõnul remonditakse ja ajakohastatakse kanalahooned Euroopa Liidu standardeid järgides. “Tänapäeva kanala on kallis lõbu,” viitas Soorm remondi kulukusele. Broilereid hakatakse pidama sügavallapanul, nagu seda ka mujal tehakse.

Kõigepealt pöördutakse aga Väike-Maarja valda projekteerimistingimuste saamiseks. “Tõenäoliselt tuleb teha veel keskkonnamõjude hindamine,” märkis Soorm.

Talleggi juhatuse esimehe hinnangul peaks farm valmima aastaks 2008. Tööd saaks seal neli inimest. “Lisandub teenindav personal, tõenäoselt sõlmime lepingu ka mõne talunikuga,” rääkis Soorm.

Praegu kasvatab Väike-Maarja vallas kanu vaid üks ettevõte - OÜ Äntu Mõis. Kolhoosiajal ehitati kanalad ka Koonu, kus samuti ei tegelda enam linnukasvatusega. Seal hakkas üks ettevõtja grillsütt tootma.

Lääne-Virumaal vahetus hiljuti omanik ka Sääsel asuvail kanalail, kus pärast ASi Tamsalu TERKO pankrotti hakkas linnukasvatus hääbuma. Hiljaaegu ostis Sääse kanalad Urmas Lahele kuuluv OÜ Markilo, kel on suured tootmise laiendamise plaanid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960