30. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väetise hinnatõus tõmbab arengumaadel hinge kinni

Mõnede kunstväetiste hind on viimase aastaga hüppeliselt kasvanud, mis on andnud oma panuse toiduainete kallinemisse. Kümneid miljoneid arengumaade elanikke ähvardab seetõttu nälg.

Sellise järelduseni jõudis ÜRO Maailma Toiduprogramm, vahendas täna International Herald Tribune.

Toiduhindade tõusu üle protestitakse hulgas arengumaades, ähvardades riigikorra stabiilsust Senegalist Filipiinideni. Väetis on tänapäevase põllumajanduse olulisemaid tegijaid.

Väetise puhul on tegemist ka tootmise suutmatusega kasvavat nõudlust täita. Kasvavat nõudlust põhjustab aga suurem nõudlus toidu ja biokütuse järele. USA Kesk-Läänes said sügisel tootjate varud otsa ning ka praegu limiteeritakse müüki. "Kui küsid 10000 tonni, on neil sulle pakkuda 5000 või isegi 3000 tonni," rääkis W. Scott Tinsman Jr., väetisekaupmees Iowast, "kummi on tõesti liiga pikale venitatud."

Aastatel 1996-2008 kasvas maailma väetiseturg 31%, sealhulgas arengumaades 56%, nagu märgib tööstusharu maailmaliit. Manitoba ülikooli professori Vaclav Smili hinnangul poleks ilma lämmastikväetisteta piisavalt süüa 40 protsendil maailma elanikest.

"Põhiprobleem on, kuidas ära toita 6,6 miljardit inimest. Ilma kunstväetisteta unustage see mõte ära," ütles Norman Borlaug, 1970. aasta arengumaades tõhusa põllumajanduse edendamisega Nobeli rahupreemia pälvinud mees.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960