2. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tai kutsus üles riisikartelli looma

Tai soovib luua OPECi-stiilis riisikartelli, et paremini kontrollida rahvusvahelist riisihinda.

Maailma suurim riisieksportija Tai soovib Laose, Birma, Kambodža ja Vietnamiga arutada riisihinna kooskõlastamist, kirjutas BBC News.

Riisihind on sel aastal kolmekordistunud, sest India ja Vietnam on piiranud oma eksporti.

Tai valitsuse esindaja kinnitas, et Tai ja Birma peaministrid arutasid kolmapäeval kartelliideed. „Nafta hind tõuseb kiiresti. Me impordime kallist naftat ja müüme väga odavat riisi, see on ebaaus ja kahjulik meie kaubandusbilansile,“ sõnas Vichienchot Sukchokrat.

Kambodža on ideed toetanud ja ka Laose valitsus teatas, et kaalub ideed tõsiselt.

Idee on maha laitnud suurim riisi importija Filipiinid. „Kolm miljardit inimest toitub riisist. See ei ole hea idee luua oligopol inimkonna vastu,“ sõnas riigi senati põllumajanduskomitee esimees Edgardo Angara.

Ka Tai riisieksportijate liidu president kritiseeris plaani. „Kui riisiga on kriis, siis valitsus räägib kartellist. Me ei saa kontrollida talunike riisikasvatust, see ei ole nagu nafta,“ sõnas Chookiat Ophaswongse.

Tai B-klassi riisi hind kasvas 1000 dollarini tonni kohta, jaanuaris sai sama palju riisi osta 383 dollariga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960