7. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marrandi: Reformierakond maksustab lehmade kõhutuule

Täna, 7. mail esitas Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni liikmed keskkonnaminister Jaanus Tamkivile arupärimise seoses lehmade poolt õhku paisatava metaani maksustamisega.

„Lehmade eraldatud metaani maksustamise küsimus muutus aktuaalseks, kuna kehtivaid seadusi on tõlgendatud valesti ja liiga agaralt ning esimesed põllumajandustootjad on saanud maksunõude teoreetiliselt õhku paisatava metaani ehk lehmade kõhutuule eest,” ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi erakonna pressiteate vahendusel.

Paljud Eesti põllumehed on sellistest maksunõuetest hämmingus, sest teadaolevalt ei ole üheski teises Euroopa Liidu liikmesriigis selliselt lehmade metaani õhkupaiskamist maksustatud. „Euroopa põllumajandustootjaid ühendavas organisatsioonides COPA/COGECA tekitas Eesti põllumeestelt saadud informatsioon suurt üllatust ja ei osatud tuua analoogset olukorda ühestki teisest liikmesriigist," rõhutas Marrandi.

„Mulle tundub, et riigieelarvega on sügavad probleemid, kui valitsus hakkab maksustama lehmade kõhutuult,” märkis Marrandi.

Eestis kehtivate seaduste kohaselt peavad paljud veisekasvatusega tegelevad ettevõtted omama kompleksluba ja kasutama parimat võimalikku tehnikat selleks, et kirjeldada ja minimaliseerida võimalikud keskkonnariskid. „See on ettevõtjate jaoks mõistetav vajadus, millega ka oma tegevusi planeerides arvestatakse, kuid üllatus on lehmade poolt õhku paisatava metaani maksustamine,” sõnas Marrandi.

Tulenevalt eelpooltoodust esitasid arupärijad alljärgnevad küsimused:

1. Põhjendage palun miks on vajalik Eestis paljude põllumajandustootjate maksustamine lehmade metaani õhkupaiskamise eest samal ajal, kui seda mujal EL riikides ei tehta ja kas te peate sellist maksustamist õiglaseks?

2. Kas Te peate võimalikuks keskkonnatasude ja teiste seaduste muutmist selliselt, et lehmade metaani õhkupaiskamine ei oleks maksustatud?

3. Juhul kui Te plaanite seadusemuudatust, siis kuidas on Teie arvates võimalik tagasi võtta juba väljastatud maksunõuded ja missuguseid samme Te selleks astute?

4. Kas ja kui, siis millised summad on arvutatud lehmade metaani õhkupaiskamise eest laekuvate saastetasudena 2008. aasta riigieelarvesse?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960