28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlva Lihatööstus läks pankrotti

Tartu maakohus kuulutas välja Põlva Lihatööstuse emafirma ASi Todas pankroti ning nimetas pankrotihalduriks Olav Kuklase.

Todas on tarnijatele, pangale ja riigile tasumata maksude eest kokku võlgu 12,7 miljonit krooni. Pankrotiavalduse esitas ettevõte ise.

Kuklase hinnangul on Todasel vara 5-10 miljoni krooni eest. "Bilansis on põhilise varana kirjas kaks tootmishoonet, üks Põlva linnas ja teine Võrumaal Viitinas, kuid need on suhteliselt amortiseerunud," ütles pankrotihaldur.

Eelmise aasta oktoobris sulges Todas Viitinas asunud 2500pealise seafarmi ja 1. jaanuaril lõpetas töö 15 aastat lihaturul tegutsenud Põlva Lihatööstus. Kokku koondas Todas 45 inimest.

Lõuna-Eesti üks väiksemaid lihatöötlejaid Põlva Lihatööstus tootis umbes 40 tonni lihatooteid kuus. Todase omanikud on võrdselt Ilmar Tops, Spartak Akopzanjan ja Tamara Gubenko.

Topsi sõnul algasid raskused paar aastat tagasi, kui söödateravilja hinnad tõusid, aga liha hind jäi samale tasemele. "Saime lihakilo pealt 50 senti kahjumit ja väikeettevõte ei kannatanud seda välja," ütles ta. "Olime sunnitud mullu oktoobris seakarja likvideerima. Nii aga kaotasime ka kvaliteetse tooraine kahjuks ära," lisas Tops.

Tema sõnul püüdsid nad neli-viis aastat tagasi leida ettevõttele partnereid, kuid tulutult. "Meie väike turuosa ei pakkunud suurtele tegijatele mingit huvi," lisas Tops.

2007. aasta Todase majandusaasta aruande järgi oli firmal 64 töötajat. Todase käive oli 2006. aastal 16,1 miljonit krooni ja 2007. aastal 14,9 miljonit. Puhaskasumit teeniti vastavalt 400 000 krooni ja 6000 krooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960