25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuhjuvad võlad tõmbavad piimatööstustel hinge kinni

Tööstused on hakanud piima eest võlgu jääma, üks põhjus on ELi interventsiooniostud, kui maksmine käib viivitusega.

Tere nõukogu liige Aivar Häelm rääkis, et tööstused on põllumeestele piimaraha võlgu, kuna sel aastal pärast paljusid aastaid hakkas Euroopa Liit interventsioonituge rakendama ehk siis nii võid kui ka pulbrit kokku ostma. Ning see seadus, mis reguleerib seda, kui kiiresti on võimalik või ja pulbri eest raha saada, ütleb, et kõige kiiremini oli võimalik raha kätte saada kolm kuud pärast kauba üleandmist. Kauba üleandmine hakkas pihta märtsis.

"See lõi küll tänavu kõikidel piimatööstustel, kes selle asjaga tegelesid, hinge kinni," ütles Häelm. Ükski pank ei finantseerinud sellist üritust seoses majanduskriisiga. Seetõttu on see aasta eriline küll, selgitas ta.

Häelmi sõnul tegi eelmisel nädalal lõssipulbri puhul regulatsiooni muutine ka raha maksmise kaks korda kiiremaks. "See polnud üldse ainult Eesti, vaid terve Euroopa Liidu teema. Nüüd ilmselt hakkab asi liikuma," lootis Häelm.

Sadala Piim OÜ raamatupidaja Age Kaunissaar ütles, et tööstused on praegu võlgu küll. "Müüme Jõgevamaa tootjate liidu kaudu ning seetõttu võlglastest ettevõtjate nimesid ei tea," rääkis Kaunissaar.

Vigala Piimatööstuse tegevjuht Olaf-Jüri Mäses ütles, et üks põhjus, miks tööstused on põllumeestele piimaraha võlgu, on see, et turg on langenud - mitte ainult meil, aga ka mujal. "Ning impordi osas on ka üsna tugev surve, mis mõjutab ka meie piimatootjaid. Näiteks Lätist tuleb meile piima sisse ning nemad müüvad suisa hinnaga 5,50 kilepaki piima," rääkis ta.

Mõni eelis on Mäsesi sõnul hästi automatiseeritud tööstustel. "See tähendab, et piltlikult öeldes vajutab kaks inimest nuppe ja kõik toimib," kirjeldas ta.

Taust

* Rakvere Piimaühistu juhatuse liige ja üksiktalupidajate esindaja Urmas Einberg rääkis, et soomlased uurisid ligikaudu aasta tagasi Eestis tootjatelt otse piima ostmise võimalust, kuid kokkuleppele ei jõutud.

* Einbergi sõnul käisid kohapeal Rootsi piimatootja Milko omanikud, millele kuulub 20% Soome turust, kuid nad polnud nõus otse võtma.* "Rootslased loomulikult meile põhjust ei öelnud. Firma tegevdirektor käis siin kohapeal Lääne-Virumaa Rakvere Piimaühistu lautades vaatamas. Tootmistingimused olevat küll sobinud, kuid äri jäi siiski katki," kommenteeris Einberg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960