16. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mölder: kõrgem piimahind lapib mullust kahjumit

Alla omahinna, nagu mullu, me tänavu kindlasti ei tooda, aga ega viimane, 30sendine hinnatõus meid hõiskama ka ei pane, kommenteeris toorpiima rekordilist hinda ASi Tartu Agro juhataja Aavo Mölder.

„Sest eelmise aasta haavad on veel lakkumata ja tekkinud augud täitmata,“ põhjendas Mölder. „Arvan, et enamik piimatootjatest jäi mullu isegi koos toetustega ikkagi kahjumisse. Näiteks Tartu Agro eelmise aasta kahjum oli 5 miljonit krooni, ehkki saime toetust kokku 11 miljonit krooni.“

Mölderi sõnul on toorpiima hind sellel aastal kogu aeg tasapisi tõusnud. „Kuigi praegune piimahind on võrreldes eelmise aasta keskmisest hinnast üle 50 protsendi suurem, on ka sisendhinnad liikunud ülespoole,“ seletas ta. „Näiteks energiarikaste söötade rapsikoogi ja maisi hind on aastaga samuti 50-60 protsenti tõusnud. Piimahinnal on kindlasti veel tõusuruumi, aga lõpuks taandub ju kõik ikkagi tarbija ostujõule.“

Kuna kvaliteetse piima ja piimatoodete nõudlus lähiturgudel ületab pakkumise, maksavad Eesti suuremad piimatöötlejad suurematele piimatootjatele alates septembrist piimaliitri eest sisuliselt euroliidu keskmist kokkuostuhinda.

Näiteks AS Tere ja AS Valio Eesti maksavad oma piimatootjatest partneritele septembris toorpiima liitri eest 4,69 krooni (0,30 eurot), Euroopa Liidu keskmine kokkuostuhind on 4,75 krooni. Eestis vaadatakse piima kokkuostuhinnad iga kuu lõpus üle.

Mölderi kinnitusel on toorpiima hind tõusnud ka seetõttu, et piimatootjad on hakanud piima eksportima. „Eestis piim on tänu tootmisse tehtud investeeringutele kvaliteetsem ja kvaliteetse piimaga lööb turul läbi,“ rääkis Mölder. „See on peamine põhjus, miks Eesti piima hind on lõunanaabrite turul kõrgem.“

Mölderi andmeil makstakse Lätis oma piimatootjatele piimaliitri eest keskmiselt alla 24 eurosendi (3,76 krooni) ja Leedus oma piimatootjatele keskmiselt alla 23 eurosendi (3,60 krooni). „Tegelikult saavad ka Lätis ja Leedus meiesugused suured piimatootjad peaaegu sama hinna, mis meiegi, aga kuna mõlemas riigis on väga palju väiketootjaid, siis tuleb riigi keskmine hind madalam,“ lisas Mölder.

Tartu Agro varub päevas 31 tonni toorpiima TÜle Laeva Piim, kes kogub päevas ligi paarikümnelt piimatootjalt kokku 250 tonni piima, millest poole müüb ASile Valio Eesti ja teise poole müüb Lätti ning Leetu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960