13. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetas 2010. aastal ettevõtlust 43 miljoniga

Riik toetas 2010. aastal ettevõtjaid ligi 43 miljoni euroga, peamiselt läksid toetused põllumajandusse.

Ettevõtetele anti riigiabi 5,7 protsenti rohkem kui 2009. aastal. Vähese tähtsusega abi jagati 2010. aastal 3 miljonit eurot, mis oli pea poole vähem kui aasta varem, teatas rahandusministeerium.

Riigiabi ja vähese tähtsusega abi antakse ministeeriumide, sihtasutuste  ja kohalike omavalitsuste poolt kehtestatud programmide raames. Nii 2009. kui 2010. aastal moodustas riigiabi kogumaht sisekogutoodangust 0,3 protsenti.

Jätkuvalt ülekaalus oli riigiabi põllumajandussektorile, moodustades üle poole kogu riigiabi kogumahust (2009. a 72% ja 2010. a 64%). Järgnes horisontaalne riigiabi (näiteks teadus- ja arendustegevuseks, koolituseks, tööhõiveks) ning riigiabi kultuuri edendamiseks. 

2009. aastal anti  horisontaalset riigiabi kõige rohkem väike- ja keskmise suurusega ettevõtjate investeeringuteks, sellele järgnes teadus- ja arendustegevusabi. 2010. aastal oli ülekaalus keskkonnakaitseabi, mis ulatus 63 protsendini horisontaalsest riigiabi mahust. Suurim abi andja sel perioodil oli maksu- ja tolliamet, kes jagas aastas keskmiselt 28 miljonit eurot. PRIA kaudu said ettevõtjad abi ligi 5 miljonit eurot.

Üle poole antud riigiabist moodustas maksuvabastuse vormis antud riigiabi. Eesti oli 2009–2010 kõige väiksem riigiabi andja Euroopa Liidus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960