20. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa keelustas lihaloomade impordi EList

Venemaa jõustas tänasest ajutise elusloomade sisseveokeelu kogu Euroopa Liidust, nimetades põhjusena kahte ohtlikku loomataudi viirust, vahendas uudisteagentuuri RIA Novosti.

Venemaa põllumajanduse järelevalveasutus Rosselkhoznadzor teatas, et hoolimata katarraalse palaviku ja Schmallenbergi viiruse ulatuslikust levikust Euroopas pole amet veel EList saanud ammendavat informatsiooni meetmetest viiruse leviku tõkestamiseks ning vastavatest teadusuuringutest.

Järelevalveasutus väljendas muret puuduliku ekspordikontrolli üle ELi riikides ning aeg-ajalt ette tulnud veterinaarnormide rikkumise üle elussigade ekspordil Venemaale.

Impordipiirang kehtib ainult loomadele lihatööstuse tarvis. Tõuaretuse eesmärgil imporditavatele elusloomadele piirang ei kehti.

Venemaa ei teatanud, kui pikaks ajaks keeld jõusse jääb.

Täna arutavad Venemaa impordikeeldu Brüsselis ELi põllumajandusministrid ja Euroopa Komisjoni ametnikud.

Euroopa Komisjon mõistis impordikeelu hukka.

ELi tervise- ja tarbijakaitseküsimuste direktoraat DG SANCO teatas pressiteate vahendusel, et lähtudes praeguste teadusuuringute tulemustest ja rahvusvahelistest standardidest, sh WTO normidest, leiab Euroopa Komisjon, et Moskva kehtestatud impordikeeld on alusetu ülereageering.

Euroopa teadlaste sõnul ei ole mingit kinnitust, et Schmallenbergi viirus oleks inimeste tervisele ohtlik. Läinud nädalal kirjutas agentuur Bloomberg, et viirust on leitud Saksamaal 923 farmis, Prantsusmaal 670 ja Suurbritannias 158 farmis.

Venemaa eksperdid loodavad, et impordikeeld ei põhjusta Venemaal sealiha defitsiiti ega hinnatõusu, kuna Venemaa plaanib tänavu omatoodangut vähemalt 150 000 tonni võrra suurendada. EList imporditud elussigadest lisandub Venemaa sealihaturule aastas ca 40 000 tonni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960