11. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heleniuse Trigonil maailmavallutusplaanid

Hiljuti 7,3 miljoni euro eest Väätsa Agro ostnud Trigon Agri kavatseb Eestisse rajada globaalselt konkurentsivõimelise piimafarmi ning hakata ise piimatooteid valmistama.

„IT valdkond ei saa olla Eesti jaoks ainus lahendus, et jõuda järele teistele lääneriikidele. 20 aasta pärast asub Eestis globaalselt konkurentsivõimeline piimatootmine, mis seljatab IT-tööstuse,“ rääkis Trigon Agri nõukogu esimees Joakim Helenius, kelle hinnangul on Eestis potentsiaali luua kõige kuluefektiivsem piimatootmine.

Praegu kuulub Trigon Agri tütarettevõttele Trigon Dairy Farming kaks piimafarmi Eestis ja üks Venemaal, milles on kokku 4000 lüpsilehma. Aastane toorpiima toodang küündib 28 miljoni kilogrammini. Viie aasta jooksul soovitakse ainuüksi Väätsa/Kaiu farmi toodangut kasvatada 48 miljoni kiloni. Euroopa suuruselt järgmine piimafarm asub Heleniuse sõnul Saksamaal, seal on 3000pealine piimakari.

Ettevõte plaanib lähema 3-4 aasta jooksul kasvatada piimakarja 11 000 lehmani. „See ei ole veel kõik ja kasvame kindlasti edasi,“ lausus Helenius.

Kõigele lisaks hakatakse Väätsal loomade väljaheidetest tootma biogaasi, millest saadav elekter kasutatakse oma tootmises ning ülejääk müüakse Eesti Energiale. Farmi juurde luuakse ka kalakasvandus ja köögiviljakasvatus. 80% vajaminevast loomasöödast toodetakse ise.  

See saab olema ka kõige keskkonnasäästlikum piimafarm maailmas, mis on mudel teistele, sõnas Helenius.

Börsile 3-4 aasta jooksul

Et ambitsioonikad eesmärgid ellu viia, on tarvis investeerida vähemalt 20 miljonit eurot. Selleks kaasatakse välisinvestoreid ning lisaks mõistlikul hulgal laenukapitali. Ka börsilemineku plaane pole maha maetud, kuid enne kavatsetakse saada Euroopa suurimaks piimafarmiks.

„Piimatootmine on Eestis ainuke põllumajanduslik tegevus, mis võib muutuda globaalselt konkurentsivõimeliseks. Me kavatseme olla liidrid, kes viivad selle ellu,“ lausus Helenius. 

Uue farmi ehitusega Väätsale alustatakse tuleva aasta alguses, kui riigilt on kõik tegutsemisload kätte saadud. Ehitus kestab Trigon Agri presidendi Ülo Adamsoni kinnitusel 12-18 kuud. Täiel võimsusel alustab farm tööd 3-4 aasta pärast, lisas Adamson.

Heleniuse kinnitusel tahetakse pikas perspektiivis käivitada ka oma piimatööstus ning tuua uue brändi all poelettidele oma piimatooted. Praegu müüakse toorpiima vaid kohalikul turul.

Trigon Dairy Farmingu 2011. aasta käive oli 13 miljonit eurot ja ärikasum 3,3 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960