15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajanduskoda: Eesti osalegu 2015 maailmanäitusel

Põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul peaks Eesti osalema 2015. aasta maailmanäitusel Itaalias.

Koja teatel tuleb Eestil seada väljapaneku keskmesse toidu, metsa ning teiste taastuvate loodusressursside temaatika.

Statistikaameti mullustel andmetel on põllumajandussaadused ja toit Eesti tähtsuselt neljas ekspordisektor ning moodustavad 8,4% riigi koguekspordist. Puidutooted järgnevad 7,7%ga. Itaalia osakaal toidukaupade väljaveos pole küll eriti suur, kuid näiteks eksporditavast juustust läheb koguni viiendik Itaaliasse, teatas koda.

Eesti toiduained on Lääne-Euroopas üldiselt vähe tuntud. Eksportivad ettevõtted on avaldanud arvamust, et meie kõrge kvaliteediga toidukauba eest makstakse sageli konkurentidest madalamat hinda pelgalt selle päritolu ja kuvandi pärast, kinnitas põllumajandus-kaubanduskoda.

Eesti peaks EXPO-l osalemisega näitama maailmale, et Eestis toodetud toiduained on kvaliteetsed, naturaalsed ja uuenduslikud. Näiteks piimatoodete valdkonnas on Eesti teadlased ja toidutööstused teinud viimastel aastatel edukat koostööd funktsionaalsete toiduainete arendamisel ja turule toomisel. Nii ME-3 kui Tensia probiootilised bakterid on pälvinud ka rahvusvahelist tunnustust, seisab koja teates.

Kui Eesti on 2014. aastal Berliinis toimuva maailma suurima toidumessi Grüne Woche partnermaa, siis toiduainete tõstmine ka 2015. aastal toimuva EXPO väljapaneku keskmesse annaks suurepärase võimaluse mõlemal näitusel edastatavate sõnumite võimendamiseks.

Põllumajandus-kaubanduskoja kinnitusel on EXPO oluline Eesti turismisektorilegi. Ka siin on küllaldaselt võimalusi toidu ja puhta looduse temaatika esiletõstmiseks. Eesti kokad arendavad jõudsalt uut põhjala kööki ning kohaliku toidu pakkumine kogub jõudu Eesti erinevates piirkondades. Aktiivselt tegeletakse nn toiduteede ehk kulinaarsete turismimarsruutide arendamisega, märkis koda.

EXPO  toimub Milanos ajavahemikus 1. maist kuni 31. oktoobrini 2015 ning korraldajad on Eestile saatnud kutse osaleda. Maailmanäituse teemaks on "Feeding the Planet, Energy for Life". Eesti valitsus langetab näitusel osalemise otsuse lähinädalail.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960