6. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Austerlased ostsid juhtiva piimafarmi

Ühe suurema piimatootja OÜ Aravete Agro enamusosalus ehk 82 protsenti on müüdud Austria investorite grupile, kelle omandis oli enne seda Eestis juba kuus piimafarmi.

Äriregistri andmeil on Aravete Agro suuremad osalused vahetanud omanikku selle aasta aprillis ja juuli algul. Oma osalused Aravete Agros on ära müünud ettevõtte tegevjuht Leonid Linkov eraisikuna ja kaasosanikuna läbi mitme firma, Tallinna Äripanga üks omanikfirma AS Leonarda Invest ning investorid, kes peidavad end OÜ Afford Õigusbüroo taha.

Austerlaste näol on tegemist nn Vaklak grupiga, mis pärast Aravete Agro omandamist on tõusnud konkurentsitult kõige suuremaks piimatootmisgrupiks Eestis. Vaid vähem kui pool aastat enne tehinguid Aravete Agroga ehk eelmise aasta lõpus omandas Vaklak grupp ASi Adavere Agro ja ASi Risti Agro. OÜ Vaklak juht on austerlane Wolfgang Leitner. Ta on ühtlasi ka kõigi seitsme Vaklak gruppi kuuluva piimafarmi juhatuse või nõukogu liige.

Kokku on ostetud 81,9 protsenti Aravete Agrost. Ülejäänud 18,1 protsenti jaguneb umbes 450 väikeosaniku vahel.

Ehkki juriidiliselt kuuluvad praegu osakud firmade asutamise ja raamatupidamisega tegeleva Saima Vahimetsa firmale OÜle Friestein, on tehingute rahastajaiks Austria investorid ehk nn Vaklak grupp.

Kuidas kommenteerisid müüki Aravete Agro väikeosanikud ja millised plaanid on mitme põllundusfirma omanikul Äripangal põllumajanduses, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960