16. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Austerlaste marss Eesti piimaturule jätkub

Haavapuitmassitehase ASi Estonian Cell ainuomanik austerlane Alfred Heinzel sisenes Eesti piimatootmisturule, kui omandas maikuus keskmise suurusega piimafarmi, Väike-Maarja vallas asuva ASi Vao Agro.

Vao Agro värske nõukogu liikme, Estonian Celli juhatuse liikme ja finantsjuhi Artjom Sokolovi kinnitusel ei olnud piimafarmi soetamise näol tegu spekulatiivse ostuga, vaid tõsise investeeringuga.

Sokolovi sõnul pole põllumajandus Heinzeli kontsernile võõras, sest nad on Austrias juba mitu aastat lihaveiseid kasvatanud. "Heinzel Holding tunneb siinset ärikeskkonda, sest nad on Eestis tegutsenud alates 2004. aastast," rääkis Sokolov. "Vao Agro soetati, sest Eestis on kontsernil juhtimisstruktuur juba olemas." Samuti ei asu Vao Agro tselluloositehasest Estonin Cell väga kaugel.

Vao Agro üks senistest omanikest, Tartu jahutootja ASi Tartu Mill juhataja Uuno Lausing põhjendas piimafarmi müüki sellega, et piimakarja kasvatamine ei olnud nende põhitegevus.

"Vao Agro müügitehing vormistati mais, sellele eelnes kuuekuuline läbirääkimiste periood," rääkis Lausing. "Meiepoolne huvi oli ettevõte müüa ja Heinzel EMACS Beteiligungs AG otsis investeerimisvõimalust. Huvid ristusid ja seetõttu teineteist leitigi." Lausing ei soostunud avaldama tehingu hinda, viidates konfidentsiaalsusele.

Austria kontsern Heinzel on kolmas Austria investor Eesti piimatootmisturul.

Kuidas suhtuvad omanikevahetusse konkurendid ja millised Austria investorid veel Eesti piimaturul tegutsevad, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960