19. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti piimatootjad plaanivad suurühinemist

Eesti ühistulised piimatootjad peavad läbirääkimisi üle-eestilise piimandusühistu loomiseks, mis sarnaselt soomlaste Valioga tagaks piimatootjatele välisturgudel kõrgema hinna.

"Minu arvates on see hädavajalik, sest me kõik oleme kuidagi väga killustunud," ütles Saarte Häälele Saaremaa piimaühistu nõukogu liige Tõnu Post, kelle sõnul on ühinemisläbirääkimiste osapooled saarlaste kõrval Eesti suurim piimatootjate ühendus Epiko ja piimandusühistu E-Piim, kes kokku annavad 30% toodetud piimast.

Posti sõnul võib uue ühistu loomine kaasa tuua senisest suurema spetsialiseerumise, näiteks kui praegu on E-Piimal ja Saaremaa piimaühistul mõlemal oma juustutööstus, siis ühinemise korral hakkaks kumbki tööstus valmistama ehk vaid 2-3 liiki juustu.

Epiko TÜ juhatuse liikme Üllas Hundi sõnul on ühiselt tegutsemine vajalik selleks, et Eesti praegu suhteliselt killustunud ja väikese tootmismahuga piimandus suudaks suurtel eksportturgudel konkurentsivõimeline olla ning ühe variandina arutavad ühistulised piimatootjad Kesk-Eestisse uue võimsa piimatööstuse ehitamist.

"Lihtne ökonoomika laias laastus näitab, et efektiivne tööstus võiks päevas töödelda vähemalt 700–800 tonni piima, aga see nõuaks väga suurt tootjate koondumist," rääkis Hunt ning lisas, et küsimus on selles, kas põllumehed on valmis ja kuidas konkurentsiamet ühinemisele vaatab.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960