Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivielekter on nii tarbija kui keskkonna jaoks liiga kallis

Eile esitletud rahvusvahelises energia jätkusuutlikkuse indeksi pingereas on Eesti 35. kohal, kõrgemale tõusmast takistab eelkõige energiatootmise keskkonnakoormus.

”Võrreldes teiste põhjamaadega on meie energiasektori koormaks aastakümnete pikkune saastava põlevkivielektri kesksus. See on kujunenud kalliks nii tarbijatele kui keskkonnale ja ei ole sellisel moel lihtsalt perspektiivikas,” ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus analüüsi tulemusi kommenteerides. “Tuleviku eesmärke paika pannes on kallitest fossiilsetest allikatest sõltuvuse vähendamine tarbijate huvides ja riigi konkrentsivõime jaoks tähtis. Seda nii elektritootmise, soojamajanduse kui transpordi valdkonnas.”

Põlevkivi kaevandamine ja töötlemine tekitavad konkurentsitult suurima osa Eesti keskkonnakahjust. Ligikaudu 90 protsenti õhkupaisatavast väävliheitest ning ligi 70 protsenti CO2st pärineb põlevkivienergeetikast, mille arvele läheb ka 80 protsenti Eesti veekasutusest. Keskmise Eesti pere elektritarbimine tekitab praegu aastas 6 tonni põlevkivijäätmeid, neist pool on ohtlikud jäätmed.

”Oleme puhtama ja vähem keskkonda koormava energiamajanduse poole üsna jõudsalt liikumas - taastuvallikate osakaal on märgatavalt kasvanud ja väävliheide vähenenud, investeerime koostootmisse ja majade energiasäästu,” selgitas keskkonnaminister. Tulevikuteemaks on kindlasti keskkonnasõbralikum transport - kui indeksi staarriigis Rootsis on ligi 10 protsenti transpordist taastuvallikate põhine, siis Eestis on see number pea olematu. “Üks innovatiivne võimalus olukorda parandada on biogaasi kasutuselevõtt, mis on diislist või bensiinist soodsam ning panustaks korraga nii keskkonnahoidu kui Eesti majanduse arengusse. Riigi toetatud maakonnaliinidel võiksid tulevikus liikuda näiteks ainult biogaasi kasutavad bussid,” rääkis keskkonnaminister.

2012 Sustainable Energy Index raporti on kokku pannud World Energy Council, millel on esindus ka Eestis. Analüüsi materjalid on kättesaadavad: http://www.worldenergy.org/documents/2012_energy_sustainability_index_vol_ii.pdf

 

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960