Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti soovib põllumajandustoetuste saajate avalikustamist

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder osaleb täna Brüsselis toimuval Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogul, kus põllumajanduspoliitika reformipaketist on arutlusel toetuste avalikustamine ning toetusõiguste süsteem.

„Eesti seisukoht on, et toetused tuleks avalikustada kõigi toetusesaajate kohta,“ ütles põllumajandusminister Seeder. „Toetuse näol on tegemist maksumaksja rahaga ning kõiki põllumajandustootjaid tuleks käsitleda võrdselt. Samas tuleb leida tasakaal info kättesaadavuse ja isikuandmete kaitse vahel“.

Reformipaketist oli arutlusel ka Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, millega kehtestatakse põllumajandustootjatele makstavate otsetoetuste eeskirjad. Eesti jaoks tähendaks määruse sellisel kujul vastu võtmine ühtsetelt pindalatoetustelt üleminekut toetusõiguste süsteemile.

Ühtne pindalatoetus on oluliselt lihtsam ja läbipaistvam süsteem,“ sõnas Seeder. „Võib-olla peaks kogu Euroopa Liit loobuma hoopis toetusõiguste süsteemist ning hakkama rakendama tulevikus ühtset pindalatoetust? Lihtsustamise seisukohast oleks see kindlasti õige samm.“

Tänasel koosolekul kokkulepet ei saavutatud ning arutelud jätkuvad märtsis, kui eesistuja loodab jõuda kompromissini kogu paketi osas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960