Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnutreener plaanib ehitada Papagoi Keskuse

Eesti ainus koolitatud linnutreener ja papagoiekspert Katarina Bright plaanib ehitada Märjamaa lähedale Via Baltica äärde ainulaadse Papagoi Keskuse ja linnuhotelli.

"Lõpuks võib tõesti minu unistus täituda,” ütleb Bright. „Praegu tegelen papagoidega sõna otseses mõttes põlve otsas ja kodus, kuid nende koolitamiseks ja treenimiseks on vajalik siiski eraldi suurt hoonet koos kõikide võimalustega,” selgitas Bright. Ainulaadne kompleks on plaanitud Märjamaa lähedale Via Baltica äärde. Äriplaanid on olemas, projektid vallaga kooskõlastatud ja praegu otsibki ta projekti rahastajaid.

„Minu eesmärk on, et kui midagi teha, siis teha seda hästi. Ja nii loodan ma, et sellest keskusest tuleb maailmatasemel kompleks, mis ennast ka ära tasub,” selgitas Bright. Tema sõnul tuleb sinna Papagoi Keskus, kus on olemas papagoidele ja nende kasvatajatele igakülgsed võimalused lindude koolitamiseks, nende eest hoolitsemiseks, veterinaarabini välja. Teine pool keskusest oleks tema sõnul linnuhotell.

„Rajatava keskuse sihtgrupiks on eelkõige papagoide tegevuse, müügi ja ravimisega seotud inimesed – veterinaarid, lemmikloomapoe müüjad ja kindlasti kõik papagoide omanikud. Et aga keskuse eesmärk on oma teenindust laiendada ka atraktiivseks vaba aja veetmise võimaluseks, on potentsiaalsed kliendid keskusele nii eri vanuses lastega pered, koolilapsed ja kõik Eesti inimesed kui ka välismaa turistid,” ütleb Bright.

Brighti sõnul on Papagoi Keskuse äriidee pakkuda mitmekülgset üritus- ja linnuhotelli teenust kui ka erinevas mõõdus papagoi puuride, toidu ja muude tarvikute müümist linnuomanikele.

„Näiteks saaks papagoiomanik tellida korraliku puuri Eesti seppadelt. Selles suhtes on meil kohaliku sepaga ka läbirääkimised peetud. Samuti saaksid keskuses käia lasteaia- ja koolilapsed, õppida lindude ja loomade hingeelu ja nende eest hoolitsemist,” räägib Bright. Tal on eesmärk, et kõik tooted ja tarvikud, mida papagoid vajavad, tuleksid Eestimaalt – see annaks tööd kohalikele ettevõtjatele.

„Nii väga kui mulle ka ei meeldi puurilinnud, mõistan ma, et inimestel pole muid võimalusi neid hoida. Aga puuris elav lind vajab igapäevast hoolt, näiteks duši all käimist ja lendamist. Mul on väga kurb vaadata linde, kes on kümme aastat puuris elanud ja polegi sealt välja saanud, lendamise on nad sootuks unustanud.“

Brighti sõnul on keskuses plaanis korraldada ka teemaüritusi ning pakkuda linnuomanikele nõustamist kõikides papagoid puudutavates küsimustes. Ka lastele plaanitakse korraldada õppeseminare, kus põhiteemadeks on papagoide uurimine, nende kaitse ja heaolu edendamine.

„Eelduste kohaselt peaks treenitud papagoi olema paljude linnuarmastajate unistus, kuid tihti jääb linnu soetamine just teadmatuse ja treeningmaterjalide puuduse taha. Keskuse roll ongi pakkuda igakülgset tuge papagoide praegustele ja tulevastele omanikele, mis tagab turvatunde ja teadlikkuse, et ka Eestis on võimalik turvaliselt papagoid kasvatada,” ütleb Bright.

Katarina Bright ise on Eesti ainus koolitatud linnutreener. Ta on õppinud Ameerika Ühendriikides. Bright on lapsest saadik olnud suur loodusesõber ja loomaarmastaja, tal on olnud kassid, koerad, närilised, erinevaid linde. Praegu kasvatab ta kahte papagoid – Aafrika hallpapagoid Robbie ja tema liigikaaslast Tutit. Tänu viimasele tutvus Bright ka oma mehega, sest tema papagoile Tutile otsiti peigmeest, kelleks sai Robbie, ja nii tutvusid ka papagoide omanikud.

Eesti Papagoi OÜ on loodud alles selle aasta jaanuaris. Registreeritud Märjamaale, Konuvere külla. Firma asutajad ja omanikud on Katarina Kadri Kuusk (avalikkuses tuntud kui Katarina Bright) ja Tamur Vanker. Eelmise aasta augustis asutasid nad ka mittetulundusühingu Eesti Papagoi, millel on ka oma veebilehekülg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960