Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Voore: eestimaine küüslauk vajab väärindamist

Mõnele inimesele on küüslauk meeldiv, mõnele ääretult ebameeldiv. Nii või teisiti on ta hinnatud kultuur.

Tartumaal, Kambja vallas, Rebase külas kasvab hea eestimaine küüslauk. Kadastiku talu peremees Andres Voore on südame ja teadmistega asja juures – mugulad on kenad, suured ja maitse on selline, nagu ühel õigel küüslaugul olema peab.

Andres Voore on küüslauku kasvatanud kolmteist aastat, kaks viimast aastat on see olnud juba nii tulus tegevus, et tegu on põhitööga. Selle tööga on tegelikult seotud kogu pere - kaasa Anneli ja neli tütart.

Aasta lõpul sai taluhoovis valmis uus küüslaugumaja, millel on olemas kõik nõutud load, et alustada väiketootmisega. Voore on soetanud mitu erinevat masinat, mis tööd lihtsamaks aitavad teha, need on kallid ja peavad nüüd investeeritu tagasi teenima. Masinate abil küüslauk puhastatakse, eraldatakse küünteks, sorteeritakse, kooritakse . Masinad on pärit Kesk-Euroopast, kus küüslauk väiksem ja koor õhem, nii et neid peab veel kohaliku mugula jaoks veidi seadistama.

 

Andres Voore sõnul ei tasuvat küüslauku müüa lihtsalt niisama hulgiostjale, küüslauku peab väärindama, et luua ise toode, see peaks olema maapiirkonna väiketootja eesmärk“, sõnas Voore.

Voore sõnul on tema jaoks küüslaugu kasvatamine lust ja saagikoristus pidu aga keerulisem on toorainest midagi tarka ja müüvat välja mõelda. Voorel on suured plaanid, hetkel käivad katsetused peaaegu kümne erineva uue toote juurutamiseks.

Pollumajandus.ee külaskäigu ajal anti meilegi uusi tooteid mekkida. Igatahes küüslaugumajonees maitses väga hea, sellist toodet mujalt küll ei saa. „Nüüd, kui toote koostis on paigas, algavad katsetused säilimisajaga. Koostööd teeme Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooli teaduritega. Järgmine raske samm on toote väljanägemine – tarbija sööb kõigepealt silmadega.

Lisaks mugulate kaalukaubana müümisele valmistab Andrese abikaasa Anneli vanikuid, mida ehivad õlelilled, need on väga minevad suvistel laatadel. Lisaks jäi meile silma ainulaadne küüslauguseep. Kadastiku talu küüslauk on leidnud tee ka pealinna peenemasse küüslaugurestorani. Selle kohta sõnas Voore, et nii saavad ka turistid Eesti maitse suhu.

Kui küsisime, miks ikka peaks ostma eestimaist küüslauku, saime vastuseks vaid üllatunud näo. Kas nii võib tõesti küsida? Maitse on see, mis loeb. Neid tooteid ei saavat võrrelda. See on ka põhjus, miks Eestis on küüslaugukasvatus nii laialt hoogu kogunud.

Voore kasvatab küüslauku 1,5 hektaril. Et saada suuremat saaki pinna kohta, on vagudelt üle mindud tihedamalt asetsevatele ridadele. Ühest kilost sügisel maha pandud seemneküüslaugust peaks järgmisel suvel saama keskmiselt viis kilo söögiküüslauku. Viljade ülesvõtmiseks kasutatakse isetehtud vaokergitajat. Kombaini ostul polevat mõtet, selliste pindade puhul. Kui, siis tasuks mõelda koostööle teiste kasvatajatega.

Poes maksab kohalik küüslauk üle 8 euro kilo, kuid kasvataja saab kätte vaid kaks-kolm eurot. Andres Voore hinnangul läheb veel aastaid, enne kui siinne küüslauk tõrjub poodidest Hiina oma välja.

2012. aasta küüslaugu import oli Põllumajandusministeeriumi andmetel 301,5 tonni. Peamised importijad on Läti ja Holland. Samas Eesti tootjad jõudsid eksportida vaid 7.7 tonni küüslauku, peamiselt Hollandisse ja Soome, veidi ka Norrasse.

„Seda statistikat peaks iga eestlane lugema ja mõtlema, kui palju ta siiski hoolib eestimaisest tootest“, kommenteeris Voore.

 

Andres Voore oma uue küüslaugumaja ees.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960