Autor: Kadri Jakobson • 21. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus-Meremaa piimapulbri pöörane hinnatõus jätab siinse turu külmaks

Märtsi alguses oli piimapulbri börsihinnaks määratud ligi 3,5 dollarit, teisipäevaks küsisid Uus-Meremaa tootjad pulbrikilo eest 5 dollarit.

"Suurem uudis on täna hoopis see, et varsti teatab Alžeeria, mis hinnaga nemad piimapulbrit hakkavad sisse ostma," rääkis piimandusühistu E-Piim juhatuse esimees Jaanus Murakas. Nimelt importis see Aafrika riik läinud aastal 175 tuhat tonni piimapulbrit.

USA põllumajandusministeerium ennustab, et sel aastal ostab Alžeeria 185 tuhat tonni, mis teeb riigist maailma teise suurema piimapulbri sisseostja Hiina järel.

"See on põnev indikatsioon, et Uus-Meremaa neid hindu niimoodi presenteerib," leidis E-Piima juht ja lisas, et kuigi lõunapoolkera riik on üks maailma suurimaid piimapulbri eksportijaid, ei näita tegelikult sealse Fronterra Cooperative Groupi küsitud hind turu murdumist kõrgemale tasandile.

"Kahtlen, et nende hindadega keegi palju tehinguid teeb, kui üldse teeb," arvas Murakas. Eesti ainus piimapulbri tootja ja eksportija ei usu, et Uus-Meremaa tootjate kehtestatud piimapulbri kõrge hind toob Euroopa piimatootjatele märkimisväärset lisatulu.

"Täna ei ole turg valmis selliste hindadega kaupa ostma," kommenteeris Murakas Uus-Meremaa hindu. "Tahaks näha, mis lähimad kuud toovad," ütles ta ja lisas, et hinda määrab mitu asjaolu ning raske on midagi ennustada.

"Euroopa sees on täna hinnad ikkagi langenud," ütles Murakas. Uus-Meremaa hinnad on tõusnud juba pikkemat aega, eriti viimased kaks nädalat, aga siiamaani pole E-Piima juhi sõnul see põhjapoolkerale suurt mõju avaldanud: "Valgevene, Ukraina, Venemaa, aga ka Balti riikide ja Poola tootjate jaoks hooaeg alles algab."

Euroopa kontekstis on Muraka sõnul aasta teises kvartalis piimapulbri toorainehinnad alati veidi surve all, sest siin algab kevad ja piima tuleb turule juurde.

E-Piima juhi sõnul on Uus-Meremaa piimapulbri hinnatõusu põhjus sealne hooaja lõpp. "Järgmised 3-4 kuud nad terves riigis piima peaaegu ei tooda," ütles Murakas. "Kuuldavasti oli jaanuar ehk Uus-Meremaa suve lõpp veidi kuivem, mistõttu võib neil olla vähem toorainet kui oodati," selgitas ta.

Piimandusühistu E-Piim ekspordib Muraka sõnul aastas umbes 10 000 tonni piimatooteid, neist pea 4000 tonni on piimapulber, millest suur osa läheb Aasiasse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960