Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mesinikud müüvad enamiku meest otse tarbijale

Eesti mesinikud tootsid eelmisel aastal 1000 tonni mett ja sellest kolmveerand müüdi otse tarbijale. Eksport jäi mõnekümne tonni piiresse.

Eesti mesinikud tootsid eelmisel aastal arvestuslikult 1000 tonni mett, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) tehtud uuringust „Eesti mesindussektori struktuur“.

Eesti meetoodang on varasematel aastatel varieerunud suures ulatuses – kui näiteks aastal 2000 oli see statistikaameti andmetel 334 tonni, siis 2008. aastal juba 501 tonni. Keskmine meetoodang mesilaspere kohta on aga kasvanud ligi kaks korda – 2000. aastal oli see 14 kg, mullu aga juba 27 kg.                     

 

 

Põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsleri Illar Lemetti sõnul on Eesti mesindussektor muutunud efektiivsemaks. „Mesinikud on teinud head tööd mesinduse arendamisel, keskmine toodang mesilaspere kohta näitab tõusutendentsi,“ sõnas Lemetti.

1000tonnisest meetoodangust läks mullu müügiks arvestuslikult 748 tonni, millest tootjate osa oli 460 tonni. Ligi kümnendik kutselistest mesinikest müüs 2012. aastal rohkem, kui tootis, ehk lisaks värskele toodangule müüdi ka möödunud aasta varusid.

Enam kui pooltel mesinikel oli toodang suurem kui müük ja kolmandikul toodanguga võrdne. „Võib arvata, et kokku üle 5000 hobimesiniku puhul mõjutas müüki isetarbitava mee suurem osakaal,“  rääkis Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

Kolmveerand meest müüdi otse tarbijale ja ligi kümnendik kaubandusele ning pakendajatele. Otse tarbijale müügi osakaal on eriti kõrge hobimesinikel (97%) ja väiketootjatel (88%). Kutselised mesinikud müüsid enam kui kolmandiku meest (36%) pakendajale, ligi veerandi (24%) otse tarbijale, 21% kaubandusele ja 19% läks ekspordiks.

Mesindusorganisatsioonide hinnangul võis Eesti mee eksport 2012. aastal jääda mõnekümne tonni piiresse, sest mesindussektor toodab veel alla siseturu nõudluse ja mee hind maailmaturul on madal.

Keskmine meemüügi hind Eestis on viimaste aastate lõikes tõusnud tarbijale müügil kolmandiku, kaubandusele müügil neljandiku ning kokkuostjale müügil viiendiku võrra. EKI andmetel müüdi 2012. aastal Eesti turgudel mett keskmise hinnaga 7 eur/kg.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960