Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roela Suurtalu sai valmis oma uue robotlauda

Reedel avati Roela Suurtalu uus robotlaut 280 lehmale. Roela Suurtalu investeeris uue lauda ehitusse 1,33 miljonit eurot. Sellest 40% on Euroopa Liidu toetusraha.

Roela Suurtalu investeeris uue lauda ehitusse 1,33 miljonit eurot. Sellest 40% on Euroopa Liidu toetusrahad.

„Robotlauda valiku põhjuseks oli see, et maal ei jagu inimtööjõudu ja ei ole ka näha, et seda kuskilt juurde tuleks. Täna töötab farmis igapäevaselt 1 inimene loomadega ja 2 tegelevad tehnikaga. Kokku on meil üldse 9 töötajat. Seega on robotlüpsisüsteemi eelis see, et tööjõuvajadus ja -kulud on väikesed ja kui ka masinal peaks mingi rike olema, siis saab alati panna seadme manuaalrežiimile,“ selgitas Jaan Neelokse.

2008. aastal hakkas Jaan Neelokse uue lauda asju planeerima, tookord oli mõte karussell-lüpsiplats teha. Vahepeal tuli masu peale ja asjad jäid seisma. Piimanduses alustades 1990.  aastal  aitas toonase lauda lüpsisüsteeme kaasajastada samuti Lehola OÜ. „Seega oli koostöö Lehola OÜga loogiline jätk ja olin valmis riskima. Oma osa mängis ka see, et nende pakutud duubelsüsteemne robot on odavam, kui osta kaks üksikut robotit. Samuti sai käidud Soomes eelnevalt asju vaatamas ja tundus, et see on just see toode, mida meie vajasime,“ kommenteeris Jaan Neelokse.

Uut lauta hakati ehitama aasta tagasi. Laut pidi valmis olema möödunud novembriks aga ehitustöid segas vihm. Nüüd on hoone valmis ja töötingimused personalile ja elutingimused loomadele on väga head.

Lauda sisustuse ja Galaxy firma robotid tarnis Lehola OÜ

Lehola OÜ juhi Lembit Pirni sõnul oli koostöö Roela Suurtalu inimestega hea. „Sellise suure investeeringu puhul tuleb teha eelnevalt põhjalik eeltöö selle kohta mida reaalselt vajatakse hetkel ja millised on edasised arenguplaanid. Ja klient peab teadma, mida ta täpselt saab ning kuidas seadmeid maksimaalselt kasutada, “ sõnas Pirn. „Meie robotid erinevad teistest selle poolest, et seadmel on üks robotkäsi, mis teenindab kordamööda kahte robotit. Lehmadel on küljes andurid ja nad võivad päeva jooksul 3-4 korda lüpsil käia“

Roela Suurtalu kuulub Rakvere Piimaühistusse

Rakvere Piimaühistu tegevjuhi Priit Putko sõnul on nende ühistu liikmed väga aktiivsed ja tublid oma farme korda tegema. "Meil on ühistus 20 farmi, kokku haritavat maad 15000 hektarit ja lüpsilehmi 4300. 2012 aastal said renoveeritud või ehitatud täiesti uued laudad seitsmel farmil".

Mis on mis

OÜ Roela Suurtalu on asutatud 1997. aastal. Põhitegevusalaks on põllumajandussaaduste tootmine ja realiseerimine. Ettevõtte bilansimaht on 2,35 miljonit EURi ja müügitulu 2012. aastal oli 650 000 EURi. Keskmine töötajate arv on 9. Loomade arv 2012.a. lõpuks oli 320, neist piimakari 160 pead, noorkarja 160. Teravilja kasvatati 1300 hektaril, sööt kasvatatakse ise ja raps läheb müügiks

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960