Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamessi leiud

Ehkki Maamess koosneb mitmest eri osast, on traditsiooniliselt selle keskmes põllumajandus. Huvitavaid leide oli nii suurtel tegijatel kui ka väiketootjatel.

• DeLaval OÜl oli seekordsel messil näidata kahte uut seadet - Herd Navigator ja NFO sagedusmuundur.

Herd Navigator jälgib lüpsifarmis kolme valdkonda. Esiteks sigimist, mille parameetri progestorooni abil avastab test lehmal inna, vaikse indlemise, tsüstid, abordi ja anöstruse. Teiseks udarapõletike esinemist ensüümi LDH ehk laktaathüdrogenaasi abil ning kolmandaks söötmist ja ainevahetust, kus piimakarbamiid ning beetahüdroksüvõihape (BHB) ehk ketokehad näitavad, kui hästi on sööt tasakaalus.

NFO sagedusmuundur vaakumpumpadele säästab elektrienergiat ja tasub ära reeglina vähem kui kahe aastaga. Erinevalt tavapärastest sagedusmuunduritest väljastab NFO elektrivoolu muudetud sageduse korral puhta häirevaba siinuselise pinge.

“See tähendab vaikselt töötavat seadet, elektomagnethäirete ja nendest põhjustatud probleemide puudumist farmis ning olemasolevate vaakumpumpade lihtsat ja soodsat täiustamisvõimalust, sest tavasagedusmuunduritele kehtivad erinõuded puuduvad,” sõnas DeLaval OÜ tootejuht Meelis Müil.

• Baltic Agro AS tutvustas eestlaste loodud põlluilma rakendust ja veebipõhist põlluraamatut

Programm VitalFields säästab oluliselt põllumeeste aega, ennustab ilma põllu-põhiselt ja lubab pidada veebipõhist põlluraamatut. Rakendus on välja töötatud koostöös Jõgeva Sordiaretuse Instituudi ja mitmete Eesti põllumajandusettevõtjatega.

Baltic Agro arendusjuht Margus Ameerikas: „Pakume Eesti põllumeestele juba aastaid laia sortimenti erinevatest toodetest ja teenustest, mis aitavad põldude saagikust suurendada, taimehaigusi ära hoida ja tootmist efektiivsemaks muuta. VitalFieldsi.com rakendus võimaldab teha kõike veelgi täpsemalt ehk optimaalsel ajal, sest ilmastikutingimused mängivad saagikuses sama tähtsat rolli kui sajandeid tagasi.  Lisaks saab VitalFieldsi rakendusese abil õiget silovalmistamise aega valida, kultuuridele vajalikku kasvuaja pikkust määrata ning teha muid ilmastikutingimustest tulenevaid otsuseid.“

• Linery OÜ tutvustatas Lely Vectorit

Uuenduslikkuse poolest jäi silma Linery OÜ tutvustatav Lely Vector – automaatne söötmissüsteem, mis võimaldab lüpsilehmi paindlikult sööta 24 tundi ööpäevas. Lely Vector koosneb söödaköögist ja söödamikserist. Söödakööki võib ette vedada kuni kolme päeva jagu silo, heina, põhku. Sealt tõstab haarats silo söödamikserisse, kuhu lisatakse veel vastavalt ratsioonile jõusööt ja mineraalid. Söödamikser segab sööda kokku ja viib loomadele ette ning jagab laiali.

"Sellist söötmissüsteemi Eestis enne ei ole olnud. Seade muudab farmeri elu mugavaks, sest kaob ära vajadus igapäevaselt tegeleda loomade söötmisega." sõnas Linery OÜ müügijuht Margus Kesa.

• Oilseeds Group näitas aasta traktorit

Oilseeds Group näitas messi välialal Aasta Traktorit 2013 - DEUTZ-FAHR 7250 TTV Agrotron. See masin võitis mainekal rahvusvahelisel traktorite võistlusel Treviglios „Tractor of the Year“ auhinna. Prestiižikas auhind antakse välja igal aastal Euroopa põllumajandussektori ajakirjanikest koosneva žürii hääletusel. Tänavuse valiku tegid rohkem kui kahekümne rahvusvahelise tunnustatud väljaande toimetusmeeskonnad. See masin on võitnud lisaks ka disainiauhinna „Kuldne Traktori Disain“ ja Red Dot tootedisaini auhinna.

• Konekesko Eesti AS näitas messil kombaini Claas LEXION 760

Claas LEXION 760 on eriline sellepoolest, et kombainiga on võimalik sõita maanteel kuni 40 km/h. Masinal on kummiroomikud, mis tagavad stabiilse liikumise ja vähendavad põllul tallamist. Konekesko toob suveks Eestisse ka täiesti uue kombaini Claas Lexion 770, mis jäädvustati Guinessi rekordite raamatus, sest saavutas ülemaailmse koristusrekordi Inglismaal. Kaheksa tunni jooksul koristati 675,84 tonni nisu. Ühe tonni vilja koristamise kütusekuluks saavutati uskumatu 1,15 l.

• Ökomeeter OÜ tutvustas umbrohutõrjeseadet CombCut

CombCut on mõeldud mahetootmisesse, seade sobib haakesse traktori ette või taha, seade liigub läbi teravilja orase ja lõikab läbi kõik umbrohtude varred teravilja orast vigastamata. Rootsis läbiviidud uuringute järgi vähendab seade 87-100% seemendusvõimeliste umbrohtude arvu teraviljas, 68-89% umbrohtude biomassi teraviljapõllus ja 66-79% väheneb umbrohujuurte arvukus mullas ning see võib suurendada teravilja saaki 76-94% . Seadme töötasid välja ja katsetasid Rootsi mahetalunikud, selle tootmine toimub väiketöökodades, mille omanikeks on talunikud või tootjate ühendused.

• Juhani Puukool esitles mullapallimasinat Holmac

Spetsiaalne mullapallimasin Holmac on Eestis ainulaadne ja loodud spetsiaalselt suurte puude koolitamiseks ja väljakaevamiseks pinnasest.

„See on täiesti uus tase ja kvaliteet puukoolide jaoks, kus kasvatatakse suuri puid“, kommenteerib Plantex AS Juhani Puukooli tegevjuht Ivar Lepmets. „Kulbitaolise lõikenoa abil on võimalik anda väljakaevatava taime mullapallile perfektne kuju, mis vastab puu suurusele.Väljakaevatud pargi- või alleepuude juurepall ümbritsetakse vastupidava traatkorviga, mis tagab mullapalli säilimise nii transpordi kui ka istutamise ajal.

Eestis esmakordselt rakendatav tehnoloogia võimaldab saada värskemat ja tagatud kvaliteediga istutusmaterjali kogu vegetatsiooniperioodi jooksul aprillist oktoobrini“.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960