Autor: Romet Kreek • 14. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GS: panustage põllumajandussaaduste hinnalangusele

Kogu toorainete osas on parim kauplemisvõimalus müüa põllumajandussaadused lühikeseks, kuna neil on languspotenstsiaali, soovitavad Goldman Sachsi analüütikud.

Pank soovitab minna lühikeskes (müüa laenatud tooraineid) maisis ja sojaubades, vahendas Bloomberg analüütikute Damien Courvalini ja Jeffrey Currie analüüsi.

Goldman Sachs langetas maisi buššeli hinnasihi 4,75 dollarile ja sojaubade 3-, 6- ja 12 kuu oma 11 dollarile. Varasemad prognoosid olid vastavalt 5,25 dollarit ja 12,50 dollarit.

Maisi, sojaubade ja nisufutuurid tõusid, kuna mullu vähenes toodang põua tõttu. Tänavu on põllumajandussaadused läinud langevale turule, kuna eeldatakse saagi taastumist. USA rekordiline 2014. aasta maisissaak peaks enam kui kahekordistama laovarud. USA põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt tuleb kõigi aegade suurim sojaubade saak.

"Kuigi USA maisi ja sojaubade tootmismahud on ebaselged, eeldame me, et need paranevad võrreldes mulluse tasemega enamuse ilmastsenaariumite alusel," kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud. "Olulist ilmašokki on tarvis, et piirata maisi ja sojaubade lauvarude taasumist arvestades rekordlilist koristatud Lõuna-Ameerika saaki ning praegust üleilmset tarbimise taset.“

Pank soovitab korvi kahest detsembri 2013 maisi futuuri lühikesest lepingust ja ühest 2013. aasta novembri sojaoa lühiksest futuurilepingust.

"Võibolla on veel liiga vara seda tehingut teha, kuid meie vaade põhineb sellel, et praegustes hindades on ikka veel sisse arvestatud liiga suur ilmapreemia ning et hinnad langevad järgmise kuue nädala jooksul," teatas pank.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960