Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rukkikuningas peab täna juubelit

Rukkiseltsi poolt kuningaks kuulutatud suurim rukkikasvataja Hans Kruusamägi peab täna 60. juubelit. Pollumajandus.ee liitub kõikide õnnesoovijatega! Palju õnne!

Uurisime Hans Kruusamäelt, milliseks ta hindab tänavust teraviljasaaki.

„Tänavu on tulemas keskmine saak, ei midagi utoopiliselt head. Pidime kevadel mõnel põllul tegema korduskülvi aga muidu on enamus põllud normaalselt talvitunud ja et ilmastikutingimused on ka keskmised olnud, siis on oodata keskmist saaki,“ sõnas Kruusamägi.

Kruusamägi sõnul pole rukkikasvatusel erilisi probleeme, tavalisem risk on ilmast tingitud. „Rukis on stabiilne teravili. Oluline on kasutada meie oludesse sobivaid sorte. Põua vastu muidugi ei saa aga on ka vähenõudlike sorte,“ kommenteeris Kruusamägi.

Simuna Ivaxi põldudel kasvab rukis, nisu, oder, kaer ja raps. Teravilja on kokku 2800 hektarit. „Valik on suur, sest seotud külvikordadega, tekib loogiline konveier, et vältida haiguste teket ja planeerida oma kevadisi ja sügisesi töid,“ märkis Kruusamägi.

Lisaks teraviljakasvatusele kuulub Simuna Ivaxile ka 5 kalakasvatust. Ettevõttel on olemas ka kalatoodete müügiluba Venemaale ning turg tuttav eelnevatest aastatest. Hetkel on toodangu tarbijaks eestimaalased.

Kogu ettevõtte peale on tööl 18 töötajat ja kuna põllumajandus on sesoonne tootmine, siis saab töölistele pakkuda talvist tegevust just kalakasvatustes. Palju töid on automatiseeritud ja sel aastal on samuti pööratud erilist tähelepanu sellele, et töövahendid ja töökohad oleks tasemel. „Investeeringud on pidevad. Üle paari aasta vahetame välja traktorid, kombainid. Sel aastal ostsime 2 uut kombaini - mõlemad Claas Lexion 770, neil on ka roomikud ja 9 meetri laiune heeder - meie  maadele sobivad masinad. Ka muud tehnikat oleme täiendanud. Äntus rekonstrueerime kalakasvatuse hooneid, saime investeeringutoetuse PRIAlt, umbes 500000 eurot,“ sõnas Kruusamägi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960