Autor: Piret Reiljan • 22. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõo Lihatööstus pääses kergelt

Menetlus kevadel hobuselihaskandaali sattunud Nõo Lihatööstuse suhtes lõppes, kuid hobuseliha teadliku kasutamise kahtlus on endiselt õhus.

Ungari toiduamet tuvastas, et Ungari ettevõte müüs mullu novembris Nõo Lihatööstusele 10-tonnise lihapartii korrektselt hobuseliha kaubakoodiga - tekib küsimus, kas Nõo Lihatööstuse väited enda teadmatusest ikka peavad paika?

Nõo Lihatööstus sattus hobuselihaskandaali aprillis, kui tema Lätis müügil olnud suitsuvorstidest leiti 10% hobuseliha. Liha, mis neis vorstides kasutati, tarniti Ungari ettevõttelt Co & Co Kft väidetavalt veiselihana. Eesti veterinaar- ja toiduamet (VTA) on menetluse lõpetanud ning ühtegi sanktsiooni peale osa kauba hävitamise Nõo Lihatööstusele ei kaasnenud.

"Nõo Lihatööstus on meile kinnitanud, et Ungari partnerilt telliti veiseliha lõikeid ning kauba vastuvõtmisel ei olnud mingit alust arvata, et tegemist võib olla hobuselihaga," rääkis VTA kauplemise ning impordi ja ekspordi järelevalve juht Tarmo Sikk. Arvel kirjas olnud hobuseliha kaubakoodi küsimuses kaitses Sikk Nõo Lihatööstust ning selgitas, et koodile ei pööranud ettevõte tähelepanu, kuna Euroopa Liidu sisesel kaubavahetusel ei ole koodil tähtsust. Menetluse läbiviimisel oli Nõo Lihatööstus Siku sõnul koostööst igati huvitatud ning esitas nõutud dokumendid. Kaup kutsuti tagasi ja hävitati. "Ettevõte tegi antud juhtumist omad järeldused ning tõhustas kontrolli kauba vastuvõtmisel, samuti on tõhustatud VTA poolset järelevalvet selle üle," sõnas Sikk.

Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük viibib puhkusel ja värsket kommentaari ei õnnestunud temalt saada. Kevadel ütles Kruustük, et nemad on juhtumis ohvrid ning et ettevõte pole teadlikult oma toodetes veiseliha pähe hobuseliha kasutanud. Mitmed asjaolud muudavad selle väite aga raskesti usutavaks.

Loe esmaspäevasest Äripäevast, millised juhtumi asjaolud Nõo Lihatööstusele varju heidavad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960