Autor: Ketlin Rauk • 23. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainetööstuste TOPi II koht - Saarek

AS Saarek on aastate jooksul jõudsalt kasvanud ning plaanib edaspidi oma tegevust veelgi laiendada.

Saarek pakub külmutatud metsamarju ning toodab marja lisandeid ja -täidiseid, põhiliselt piima-, jäätise- ja kondiitritööstuste jaoks. Nii on Saareki marjad ja moosid eestimaalasest tarbija jaoks saadaval näiteks meie piimatööstustes toodetavates jogurtites. Saarek ostab metsamarju ja seeni kokku Eestist, Lätist, Rootsist, Valgevenest, Ukrainast ja Venemaalt. Peamised kliendid külmutatud metsamarjade valdkonnas on Euroopa toiduainetööstused ja -kontsernid ning Aasia farmaatsiatööstus.

Marjalisandite puhul kasutavad nende teenust ja toodangut eelkõige piima- ja jäätisetööstused. Ettevõte alustas 1990. aastal tegevust metsamarjade ja seente kokkuostmisega ning seda siis põhiliselt Eestist. 1992. aastal laieneti Eestist välja ning kaks aastat hiljem, 1994. aastal ehitati Tartumaale Reolasse uus külmhoone See hoone võimaldas külmutada metsasaadusi tehnoloogiliselt õigesti. Selle uue marjapuhastusliini soetamise järel hakkas Saarek tegelema kogu marjade ja seente töötlemisprotsessiga alates puhastamisest ja sorteerimisest ning lõpetades nende külmutamise ja pakendamisega. 2005. aastal sai valmis moodne külmhoone, mis võeti kasutusele lisaks varem valminud kompleksile.

Edaspidi on ettevõttel plaanis pakkuda toorainet ka pagaritööstustele.

AS Saarek ASUTATUD: 1990 a.

ASUKOHT: Tartumaa, Ülenurme vald, ReolaTEGEVUSALA: puu- ja köögi vilja töötlemineOMANIKUD: Toivo Alt – 38%, OÜ Reio Invest – 24%, Agris Kaužens – 19%TÖÖTAJATE ARV: 352012. AASTA MAJANDUSTULEMUSED: käive 17 (2011 – 12,2) mln eurot, kasum 1,87 (2011 – 1,68 ) mln eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960